Европа за безопасни детски играчки

Снимка: Pixabay

Последната директива на Европейския съюз, свързана с безопасността на детските играчки, е от 2009 г. По-късно се правят няколко частични промени в изискванията за съдържанието на отделни вредни вещества в тях като алуминий, олово, различни консерванти и алергени. Само преди седмица Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите в Европарламента гласува нови правила за продажбата на детски играчки на Стария континент.

Ресорите, по които работи евродепутатът Андрей Новаков, са насочени към бюджета и регионалното развитие и те нямат пряка връзка с този сюжет. По думите му обаче нито един негов колега не може да остане безучастен към законодателството в сферата на детските играчки, което е твърде старо. 

„Това е една от причините то да не отговаря на новите изисквания в сектора, който е високо конкурентен. За съжаление или не толкова, в огромната си част производствата на детски играчки са в трети страни, а не в Европейския съюз. Това ни прави още по-ангажирани и отговорни да адаптираме законодателството до степен, в която и чужди играчки, които се внасят в ЕС, да отговарят на нашите изисквания“, заяви Андрей Новаков.

„Новите изменения са фиксирани в две направления. Едното е да се повиши контрола върху химикалите, които се използват за производството на детските играчки и особено онези, които могат да попаднат в устата на детето“, каза още евродепутатът.

„Втората насока е по-голям контрол върху пазара, така че тествана играчка, когато не отговори на изискванията, да бъде изтеглена по възможно най-бързия начин. Щом това са двете изменения, които Европейската комисия представя, това означава, че анализът им е показал, че това са двете страни, в които имаме най-много слабости в момента. Това са съдържанието на химикалите в играчките и контролът върху пазара“, уточни той.

Според евродепутата Андрей Новаков, процедурата по приемане на промените в законодателството за безопасността на детските играчки ще мине бързо.

„Гласуваме през януари в пленарна зала. Аз очаквам те да минат с голямо мнозинство, което след това да доведе до автоматичното им публикуване в официалния вестник на Европейския съюз и прилагането им в държавите членки“, допълни Новаков.

Като баща на дъщеря евродепутатът избира внимателно играчките на детето си.

„В огромна степен се доверявам на това, че търговците са съвестни. Все пак, в огромна степен и те са родители. Едва ли нормален човек би направил съзнателно нещо, което да нарани невръстно дете. Затова разчитам на това, че когато си оставил в твоя магазин играчка на щанда, тя е била първо сертифицирана, одобрена, проверена, за да достигне дотам. Това е дълга верига от хора, които трябва да са си свършили работата и дори един от тях да не е, не би трябвало да компрометира крайния резултат. Доверявам се на търговеца, на контролните органи, които би трябвало да са си свършили работата, защото особено в това дали има съдържание на някакъв химикал в пластмасата на дадена кукла, не можеш да разбереш колкото и да гледаш в куклата. Дори да четеш етикета, защото това дали има риск от физически, механични или електрически повреди, никой не би написал на етикета. Това е нещо, което трябва да е тествано от много време и въобще да не се стига до там да се случа, че да го напише някой върху етикета“, категоричен е Андрей Новаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!