Европейската "Зелената сделка" след гласуването на законодателния пакет "Подготвени за 55"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент подкрепи предложението за ограничаване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035г.. Това засяга както масовите леки коли, така също и леките търговски превозни средства. Предложението бе част от серията законодателни текстове в пакета на ЕС за борба с климатичните промени – „Подготвени за 55“. С него се цели намаляване на въглеродните емисии с 55 на сто до 2030 г. Законодателният механизъм е част от европейската „Зелена сделка“, която трасира постигането на нулеви въглеродни емисии при страните-членки на Съюза до 2050 г.. В друго от гласуванията по законопроекта евродепутатите не възприеха ядрена енергия и газа като „зелени“ и климатични решения.

Очакваните с най-голям интерес решения, свързани с промяна на целите и обхвата на Схемата за търговия с емисии, въвеждането на нов въглероден данък върху вноса от страни с по-ниски климатични стандарти, както и структурирането на Социален фонд за климата, се развиха в неочаквана посока. Предложенията бяха отхвърлени, с което по процедура ще бъдат върнати обратно в Комисията по околна среда, която да ги преработи. До развръзката се стигна след общо гласуване между представителите на лявото и дясното крило в ЕП.

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев изрази надежда, че повторното обсъждане на законопроекта „Подготвени за 55“ ще доведе до възприемането на разумен подход от цели, които няма да навредят негативно на пазара. От своя страна енергийният консултант Боян Рашев видя в решението, касаещо ядрена енергия и газа, възможност пред производството на електроенергия от въглища. Той подчерта, че преходът трябва да стъпва на технологии, а не на политически заявки.

По думите на еврокомисаря по иновациите Мария Габриел ЕС е твърдо решен да ускори енергийната и икономическа трансформация с инвестициите в нови технологии. Тя подчерта, че развитието на въглеродни долини на териториите на страните-членки трябва да бъде подпомагано с всички сили.

Окончателно решение по законодателния пакет „Подготвени за 55“ се очаква в следващите месеци, когато бъдат приети отложените в началото на юни текстове. Впоследствие те ще бъдат дискутирани между лидерите на отделните страни преди окончателното им приемане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!