Солидарност с Украйна и мерки за овладяване на енергийната криза в Европа

Акценти в речта на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС

"Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоклатима! Още от първия ден Европа застана на страната на Украйна - с оръжия, със средства, с гостоприемство за бежанците и с най-строгите санкции, които светът някога е виждал", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент и декларира, че подкрепата за Киев ще продължи, защото: 


"Това не е само война, подпалена от Русия срещу Украйна. Това е война срещу нашата енергетика, икономика, ценности и срещу нашето бъдеще. Става въпрос за автокрация срещу демокрация. С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. Сега е моментът да покажем решителност, а не готовност за помирение. Същото се отнася и за финансовата ни подкрепа за Украйна. Възстановяването й ще изисква огромни ресурси". 

Брюксел одобри нова финансова помощ от пет милиарда евро. Украйна има нужда от тези средства, подчертава депутатът от Европейската народна партия Сандра Калниете:   

"Много е важно Европейският съюз да помогне на Украйна да получи заема, защото средствата са необходими за ежедневните нужди на страната. Не става въпрос за военна помощ, а за всекидневни дейности като: подпомагане на гражданите, за заплати, доколкото се изплащат възнаграждения в районите, където не се води война".

Войната в Украйна оказва влияние върху политиката на Европа в различни области, най-вече в енергетиката. Изправени пред инфлация, растящи сметки за ток на домакинства и бизнес и несигурен пазар, държавите членки имат нужда от единство. Върху това акцентират евродепутатите Манфред Вебер от Европейската народна партия, Ираче Гарсия Перес от групата на социалистите и демократите и Стефан Сежурне от „Обнови Европа“: 

"Имаме нужда от зима на солидарността! На първо място с украинците - с повече пари и оръжие. Солидарност и между европейците, никой не трябва да бъде изоставен!", подчертава Манфред Вебер. 

"Трябва да засилим социалната политика, да се реформира енергийният пазар, да се засили темпото на зеления преход. Не можем да оставяме тези мерки да чакат!", казва Ираче Гарсия Перес. 

"Фондът за енергетика е крайно необходим на гражданите, за да се справят с все по-високите сметки. Трябва да видим солидарност към потребителите и малките и средни предприятия", подчертава Стефан Сежурне.  

Докато обикновените европейци се чудят как да се справят с инфлацията, печалбите на част от дружествата са се увеличили с 30 процента, казва евродепутатът Манон Обри от групата на левицата:

"Тази криза не е само заради ужасяващата война в Украйна и шантажа на Владимир Путин, тя е пряк резултат от една икономическа система, чиито грешки вече няма как да казвате, че не виждате. Фактът, че големите компании извличат огромни печалби от ситуацията, е признак на проблеми в системата. Европа седи и стиска палци да не се наложи да спира тока тази зима! Крайно време е да се блокира ръста на цените и да се погрижим за потребителите".

Европейската комисия набеляза спешни мерки за овладяване на енергийната криза. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посочва:

"Предлагаме таван за приходите на дружествата, които произвеждат електроенергия с  ниски разходи. В днешно време не е редно да имаш рекордно високи приходи и да трупаш печалби като се възползваш от войната и на гърба на европейските потребители. Печалбите трябва да се разпределят и насочват към тези, които имат най-голяма нужда от тях. Предложението ни включва и производителите на електроенергия от изкопаеми горива. Ще бъдат събрани над 140 милиарда евро, с които държавите членки да могат да смекчат удара директно".

Мярката за ограничаване до 180 евро за мегаватчас цената на тока, произвеждан от централи, които не работят с газ, ще се отрази на сметките на домакинствата, обяснява Вивиан Лонела, ръководител на представителството на Еврокомисията в Естония:

"В момента цената на синьото гориво е неоправдано висока, защото Русия манипулира нашия газов пазар. Комисията предлага да определим таван от 180 евро за тока от всички възобновяеми или ядрени енергийни източници, където цената не е свързана с тази на газа. Правим ясно разграничение, така че потребителите да не плащат луди пари за електроенергия, произвеждана на много по-ниска цена от пазарната".  

Сред мерките е намаляване с 5 % потреблението на ток в пиковите часове. Целта е до края на март догодина редуцирането да е с поне 10 на сто. 

Според евродепутата Ска Келер от групата на „Зелените“ Европа може да сложи край на  енергийната си зависимост като консумира по-малко енергия и произвежда повече от възобновяеми енергийни източници:  

"Сега е времето да се влагат средства в енергийна ефективност на сградите и в изграждане на мощности от възобновяеми енергийни източници, за да може Европа да произвежда собствена енергия по устойчив начин". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!