Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдещето е в социалното предприемачество

Снимка: Pexels

Пандемията и последвалата я тежка икономическа криза поставят настоятелно нуждата от преосмисляне на ролята и функцията на социалното предприемачество и солидарната икономика.

"Социална икономика всъщност обхваща много повече сфери и съдържа много по-голям смисъл от подпомагане на уязвими групи. Освен това тя има много по-благоприятно отражение върху хората и върху околната среда", каза Ивана Мурджева в "Нашият ден".

"Разликата между комерсиалното предприемачество и онова, което носи полза за хората, е в усещането за щастие и удовлетворение от това, което правиш. А това усещане ще има много по-голямо значение в бъдеше", заяви Гавраил Гавраилов, преподавател в Пловдивския университет.

"Ключова роля ще играе отношението ни към  природата. Видяхме как борбата между микро- и макросвета се намеси в живота на всеки един от нас чрез вируса. Именно в такива моменти на криза и разкъсани икономически и социални връзки солидарната икономика насочва вниманието към тъканите, изграждащи обществото.

Растежът, без който съвременната икономика не може, всъщност руши природата и краде от бъдещено на децата ни. Как да се възстановим от кризата, без да вредим на околната среда? От подобна порочна дилема може да ни извади социалното предприемачество, което дава алтернативи и показва как човекът да бъде едновременно достатъчно богат и щастлив, с достатъчно време за себе си и семейството си, без да руши и замърсява, – каза още Гавраилов и посочи примери –

В европейските икономики този тип предприемачество формира 7-8% от брутния вътрешен продукт на развитите европейски страни. У нас е около 1%, което означава, че пътят за нови инициативи и предприятия, посветени на социалната икономика, е отворен."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Предвиждаме около 12,5% нарастване на средната работна заплата за 5 години

Ще има ли плавно повишаване на доходите и в кои сектори ще се усети? Какво поискаха от КНСБ и може ли да се говори за ръст на минималната работна заплата в следващите 4 години? Ще има ли работещи бедни? Темата коментира в “Нашият ден“ Любен Томев , директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ: “Прогнозите се..

обновено на 24.06.21 в 13:48

Как се приема дете с 0 точки в системата

Историята на едно дете в семейството никога не започва от него. Започва от неговите родители. В добрия случай те са от един и същи град и не се налага генерално преместване.  Това обаче е идеалният вариант, който няма нищо общо със ситуацията в днешната българска столица – София. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Сирма..

публикувано на 24.06.21 в 11:35

Продължителността на инфлацията зависи от изхода от здравната криза

Защо се наблюдава рязко поскъпване на храните и как се отразява на джоба ни?  Как управляваме парите и инвестициите си в тази ситуация, как да пресметнем възможностите си по отношение на кредите?  Как се движи инфлацията и какво да очакваме през следващите месеци? Темата коментира в “Нашият ден“ финансовият експерт Стойне Василев ...

публикувано на 24.06.21 в 10:59

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14