Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие управленската си програма

Правителството прие управленската си програма за следващите четири години. Тя съдържа седем основни политики и 157 конкретни мерки. Програмата ще се актуализира всяка година.

Сред седемте най-важни политики за кабинета са реформите в администрацията, но и в услугите, които държавата трябва да гарантира, като здравеопазване, образование и сигурност. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който представи програмата, заяви, че в повечето от тези сфери, през последните години, реформи въобще не са правени. Управляващите извеждат като приоритет и ограничаването на корупцията и източването на държавните средства. Всеки разход на държавни пари да има финансова обосновка, иначе казано, от проектите, които ще се финансират с обществени средства, да има реална полза.

Повече ще са одиторите, които ще следят харчовете. Оказва се, че в момента в Министерството на околната среда има само един контрольор. Ще се мисли и сериозно за зелени инвестиции като саниране на сгради например. Каквито и да било решения на министрите ще се вземат открито, категоричен беше Симеон Дянков. Цел номер едно обаче остава балансирането на бюджета и за тази, и за следващата година.

Освен обявените от премиера Бойко Борисов постижения за първите 100 дни, днес началникът на политическия му кабинет Румяна Бъчварова добави като важен елемент и ревизията на предишното управление. Резултатът е налице, коментира Бъчварова, и посочи, че за 100-те дни вече има снет имунитет – на предишния премиер. На въпроса да чакаме ли и ревизия на лидера на ДПС Ахмед Доган, Румяна Бъчварова отговори така: Има категорична воля, когато се установят нарушения, те да се предават на прокуратурата.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна