Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба на Пикасо и още четири на други автори изчезнаха от музей в Париж

Пет картини на съвременни майстори, в това число и творба на Пикасо, са били откраднати от Парижкия национален музей на модерното изкуство. Останалите четири платна са на Матис, Жорж Брак, Фернан Леже и Модиляни.

Това е най-големият обир на френски музей - откраднатите картини се оценяват на 100 милиона евро.

Според записите на наблюдателните камери кражбата била извършена от един човек, който вероятно е проникнал в музея през нощта, след като счупил стъкло на прозорец. Обирът отнел около 15 минути. При това картините били внимателно отделени от рамките, а не изрязани.

Алармената система в няколко от залите на музея била изключена поне от четири седмици. Компанията, която отговаряла за поддържането на системата, чакала да й доставят някои резервни части, за да възстанови охранителните вериги. Следствието, поето от Бригадата за борба с организираната престъпност към парижката полиция, разглежда и версията дали крадецът е знаел това.

Продажбата на такива картини е изключително трудно, тъй като и Интерпол, и колекционерите и музейните власти по света вече са уведомени за кражбата и ще бъдат особено внимателни. На черния пазар картините могат да бъдат продадени на значително по-ниска цена от оценката, направена от изкуствоведи.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна