Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 страни ще участват на Европейското първенство по гребане в Пловдив

Снимка: Архив

Сътезатели от 28 страни ще участват в Европейското първенство по гребане, което ще се проведе на 17 и 18 септември на гребния канал в Пловдив. Това съобщи на първата официална пресконференция Светла Оцетова, президент на Българската федерация по гребане, цитирана от БТА.

Тя допълни, че в последния момент от участие се отказал отборът на Азърбайджан. От днес всички участници са в Пловдив и провеждат тренеровки, коментира още Оцетова. В гонките през двата дни ще участват общо 142 лодки, като за първи път в европейско първенство се включват и лодки от Великобритания.

В Пловдив са както изявени лидери в световния гребен спорт, така и по-млади състезатели, които се борят за своята позииция в националните си отбори и имат изключтелн стимул да с представят добре.

Българската флотилия от 6 лодки също има своите шансове да се класира във финалните гонки, макар че половината състезатели са по на 19 години, каза Оцетова.

Гребният канал и спортните му съоръжения са ремонтирани основно и то в много къси срокове, каза президентът на органиизационния комитет на първенството Иван Попов. Общата стойност на ремонтите на гребното трасе и на финалната кула, където са разположени и местата за зрителите, надхвърля 1,5 милиона лева.

Като най-ценни придобивки за спорта Попов посочи стартовото устройство, реализирано по български проект, и специалното овеховане на коридорите на трасето.

Официалното откриване на първенството ще се състои утре от 18,30 часа на Гребния канал.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна