Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще сервират само български вина на годишния бал на германската икономика

Българският щанд на изложението "Зелена седмица"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

На годишния бал на германската икономика в края на януари ще се сервират само български вина. Заявката е подадена днес от Берлинското кметство, стана ясно по време на световното изложение на селскостопански продукти "Зелена седмица" в Берлин. Акцент в българското представяне са биопродуктите, в това число и биовиното.

Модерното земеделие е единственият шанс на света да се пребори с глобалната хранителна криза. Затова и берлинското изложение на храни и селскостопанска техника става все по-престижен форум. Около 60 страни от целия свят показват тази година достиженията си в този сектор.

За пръв път от 30 години изложението се открива от федералния канцлер на страната-домакин, което е знак за важността на форума.

За четвърти път България е със собствен щанд на берлинската "Зелена седмица". Освен традиционните и познати на немските потребители кашкавал, сирене, колбаси и вина, тази година в Панаира на храните участва и Българската генезис лаборатория за производство на закваски за млечни и месни продукти, закваски, които се употребяват в над 15 страни на три континента. На биосекцията на българския щанд гостите ще видят сокове, вина, оцет, брашно, етерични масла, плодове и зеленчуци, отгледани по биологичен начин.

Българският щанд беше посетен и от германската земеделска министърка Илзе Айгнер, която поиска да бъде почерпена с баница, защото от миналата година помни, че много й е харесала.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна