Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси предлага да поканим сирийците, учили у нас, от ВМРО искат затваряне на границата

Снимка: БГНЕС

Повече от половината, нелегално преминали българската граница, чужди граждани нямат нищо общо със Сирия, каза в предаването „Нещо повече“ председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

От тези 4 хиляди души, пресекли границата от края на август, около 2000 са граждани на Сирия. 800 са от Алжир, има от Мали, Афганистан. Така че опитите на хора от правителството да си измият ръцете като говорят, че става въпрос за бежанци, които ние трябва радушно да преминем, не е точно и се опитват да прикрият своята неподготвеност да спрем този поток.

Красимир Каракачанов каза, че част от сирийците, преминали българската граница, не бягат от войната, а бягат по пътя за западна Европа, но попадат в България.

Ние не говорим за бежанци, а за нелегални емигранти. Проблемът не е нов. И през миналата година, когато нямаше този поток, границата са преминали 2 хиляди души. Голямата част също не са сирийци. Това се дължи на мерките, които бяха приложени по гръцката граница, която беше затворена със съоръжения за сигурност. Тези бежанци се натрупаха в Турция, която ги насочва към българската граница.

Председателят на ВМРО смята, че трябва да се затвори зелената граница от 274 км., през която преминават нелегалните емигранти и която се охранява от 45 гранични полицаи.

Според председателя на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси бежанци има от векове и ако някой си мисли, че може да спре този процес дълбоко се лъже. Този процес обаче, трябва да се управлява.

Трябва да си дадем сметка, че между България и Сирия има специални отношения. Сирия е арабската държавата, образовала най-много свои кадри в България. Това са хора, завършили медицина, земеделски специалносит, инженерство. Те са високо образовани, добре поставени в сирийското общество.Те сравнително лесно могат да се интегрират и могат да имат добавена стойност за развитието на българското общество.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов и Соломон Паси можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени