Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: След пет години в България няма да има лекари

Снимка: Стаматина Никова
Д-р Цветеслава Гълъбова директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" и национален експерт на БЛС по психиатрия, коментира в предаването "Хоризонт до обед" ситуацията в българското здравеопазване: Българите не са болни. Не сме по-различни от другите страни. Имаме дефицити в емоционалния интелект, във възпитанието, в морала.

Битието определя съзнанието, може да е диалектически материализъм, но това е. Положението е много тежко. Изпитвам гняв, че нашите родители са докарани до това състояние. Тези хора работеха много и сега да бъдат унижени по този начин не е човешко. На фона на това непрекъснато съобщения за обществени поръчки, за лимузини, за депутати. Хора, щом сме си изоставили родителите какво правим?!

Хората живеят с няма и по два лева на ден. Какви пари усвояваме? Сега се занимаваме с Гърция. Но първо да си подредим къщата. 
Не знам хората дали имат представа, че  след 5 години няма да има лекари в България? Разликата в заплащането в България и в другите страни е огромна. Един лекар в моята болницата получава 700 лева, а в чужбина 10 пъти повече.
Психиатрията в момента е извън медицината. Аз съм за връщането на психиатричните центрове към болниците. Държим болните по села и паланки в някакви болници, които приличат на затвори да не са ни пред очите, да не ги гледаме, да не полагаме грижа за тях, каза още д-р Гълъбова.
Интервюто на Савелина Савова с д-р Цветеслава Гълъбова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна