Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Баненски: Опасните дървета в парк "Пирин" се описват и изсичат

Блокиралото лифта дърво е било здраво

Снимка: БГНЕС

До края на март трудно ще си намерите място за нощувка в Добринище. Едно от обясненията е възможността да се съчетаят зимните спортове с благотворното влияние на минералната вода. Другата причина са цените, все още съизмерими с доходите у нас. Курортното градче е особено предпочитано от младите хора, които карат ски на цена два пъти по-ниска от тази в съседно Банско и не чакат с часове пред лифта. Пистата е само една със скромната дължина от 5 километра, а съоръженията са на близо 30 години. В Добринище никой не драматизира случая с падналото върху лифта дърво.

При падането на дървото върху лифта планинските спасители и служителите по неговата експлоатация са действали професионално и изключително прецизно. Всички туристи са свалени за около час, като по наредба допустимото време е 2 часа. Заради ниските температури на хората е оказана специализирана помощ. Наемателят на лифта на Добринище Георги Йовчев споделя, че и друг път са падали дървета по време на силен вятър и ветроломи, но досега не са засягали съоръженията и то през зимата. Според него, направените преди няколко години просеки - 4 метра от едната и от другата страна на лифта, не са достатъчни от гледна точка на безопасността, но са съобразени с предписанията на Агенцията по метрология и стандартизация и с изискванията на Национален парк "Пирин". В горната част на въжената линия дори не е отрязано разрешеното количество дървесина, признава Йовчев, защото по думите му няма желаеща фирма - извозването е трудно, а теренът - труден.

БГНЕСИмаме утвърдена вътрешна инструкция за премахване на сухи, паднали или поразени от болести дървета, обясни пред „Хоризонт“ директорът на дирекция Национален парк „Пирин“ Росен Баненски. Той допълни, че парковата охрана на терен обхожда насажденията в зоните за туризъм и всички сухи, счупени, паднали или надвиснали дървета се описват, като се определя източникът на повредата. Преминава се през проверка на одобрение и след това идва ред на сечта.

Падналото дърво, което блокира лифта, е било здраво и никой не би могъл да предвиди падането на такова дърво от вътрешността на гората, подчерта Баненски. Просеката е направена така, че при вятър дърветата да не удрят седалките и въжените линии, когато обаче вятърът е изключително силен или ураганен, се случва така, че такива дървета се чупят.

Опасните дървета са около лифтове, далекопроводи, хижи, места, където има преминаване на хора и всяка година описаните паднали и сухи дървета след процедурата по одобрение се отсичат, обобщи Росен Баненски.

Още гледни точки по темата - в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна