Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Бузов: Зад противопоставянето, което ражда терор, стоят политически и икономически интереси

Един човек е починал и 10 са ранени, след като мъж с микробус се вряза сред пешеходци близо до джамия във "Финсбъри парк", Северен Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което първо трябва да кажем, е, че този атентат (който стана днес пред джамия в Лондон – бел. ред.) е повод да заявим, че това трябва да бъде една основна теза на всички, които се борят с тероризма - че тероризмът няма раса, няма религия, че той не е тясно обвързан с някакъв тип вероизповедание или националност. Напротив -  той е посегателство срещу правата и живота на гражданите и винаги носи нещастие, смърт, разруха. И също така, че зад него стоят определени финансови средства. Това коментира в ефира на „Хоризонт“ експертът в областта на националната сигурност проф. Вихрен Бузов, като допълни:

Дори и този атентат да се окаже самодейност на някой, който е станал жертва на ислямофобията, която се разпространява в Западния свят от партии, от медии – трябва да знаем, че тези сценаристи на това противопоставяне, което в момента раздира Западния свят – противопоставяне между гражданите на европейските страни и мигрантите, мюсюлмани и християни -  сценаристите на това противопоставяне точно това целят. Целят да има напрежение, за да може да се харчат средства за въоръжаване, да се предизвикат военни намеси в различни точки на света.

Проф. Бузов отбеляза, че нападението може да се окаже и индивидуален акт на отмъщение заради ислямистките атентати във Великобритания, но отново подчерта, че:

Зад противопоставянето, което ражда терор, стоят определени политически, икономически интереси, определени корпорации.

Ето сега стана известно, че някои корпорации са плащали на „Ислямска държава“, за да вървят техните товари и стоки  през регионите, където тя съществува, което означава, че са финансирали тероризма. Други пък са им продавали оръжие, допълни Бузов. Той не изключи сценарий, при който сега ще последват отмъщения срещу християни.

Кой финансира тероризма, кому са изгодни тези атентати, на кого е изгоден този образ на ислямиста, са най-важните въпроси, на които светът трябва да си отговори, ако иска да овладее процесите на противопоставяне, посочи още анализаторът.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени