Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер похвали армията след сблъсъците при ивицата Газа

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали армията, че е "защитила границите на страната" след протеста в ивицата Газа в петък, при който бяха убити най-малко 15 палестинци, близо до границата с Израел, предаде Франс прес. "Израел действа твърдо и решително в защита на суверенитета си и сигурността на гражданите си", се казва в изявление на Нетаняху.

Според израелските военни някои от протестиращите са стреляли по тях, замеряли са ги с камъни и коктейли "Молотов" и са търкаляли към тях горящи гуми от другата страна на границата. Също така някои палестинци също се опитали да проникнат на израелска територия през граничното ограждение.

В петък десетки хиляди палестинци се събраха по оградената 65-километрова граница, където бяха издигнати палатки за планиран шестседмичен протест с настояване на правото на завръщане в Израел на палестинските бежанци от 1948 г. и техните потомци. По оценка на израелската армия в района има около 30 000 палестинци. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН бяха изразени опасения, че ситуацията в Газа може да се влоши през следващите дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна