Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Предстои значително поскъпване на парното и топлата вода от юли

| обновено на 24.06.21 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Значително поскъпване на топлата вода и на парното ни очаква от идния месец, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Скокът на цената на природния газ също ще е по-голям от предвижданите в момента 4 процента.

Цените на борсите продължават да скачат, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

„Цените на петрола за последните шест месеца са се повишили с над 50%, също така цените на европейските газови пазари бележат значителен ръст последните шест месеца, като усреднената цена на борсите е скочила с над 70 процента. Прогнозната цена на „Булгаргаз“ за юли месец ще бъде отново по-ниска с над 10 процента от цените на европейските газови борси“, каза той.

Като към това прибавим и драстичното увеличение на цените на въглеродните емисии, това, което ни очаква, е значително поскъпване на парното и топлата вода от юли, което ще се отнася за период от една година.

Председателят на регулатора Иван Иванов каза:

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай Комисия за енергийно и водно регулиране не го желае, но ние сме принудени, по причина че ценообразуващите елементи – тези, които са най-важни и най-съществени, ние сме длъжни да ги отразим така, както ги получава България от европейските пазари, било на петрол, било на природен газ“.

Към момента предложението е топлоенергията да поскъпне средно с 10%, като за София се предвижда скок от 14 на сто.

Колко повече от това ще е окончателното поскъпване ще се реши на 1 юли. Също тогава ще стане ясно дали токът за бита ще поскъпне с повече от заложените 3% заради ТЕЦ „Марица Изток 2“, която за да не спре работа, се очаква да бъде решено да продава определени количества от скъпата си електроенергия на регулирания пазар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна