Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научен Еньовден

Високотехнологична лаборатория в Биологическия факултет на СУ ще оползотворява ценни растения

Проф. Стоян Шишков: Голяма част от тези растения се използват само като суровини за износ

Стоян Шишков
Снимка: Веселина Миланова

В България има над 4 хиляди растения, може би сме с най-богатата флора в Европа. От тях около 500 растения са интересни от гледна точка на преработка за получаване на някакви продукти, а около 200 се счита, че са с икономически значение. Това обясни в интервю за БНР проф. Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет в Софийския университет и вирусолог, преди откриването на модерен лабораторен комплекс в Департамент „Биоактивни продукти“.

„За съжаление, голяма част от тези растения се използват като суровини за износ, а в страната много малко се използват растения, от които се извличат главно етерични масла, сравнително рядко се стига до получаване на някакъв екстракт, който да се вложи в краен продукт и много малко има лечебни продукти, главно козметични, в които са приложени такива материали“, коментира Стоян Шишков в предаването „Преди всички“. Целта на департамента е да се оползотворява напълно този огромен потенциал, изтъкна той.

Департаментът разполага с няколко лаборатории по линия на център по компетентност „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни и биоактивни продукти“, благодарение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. В инициативата участват и други научни звена.

В лабораториите ще бъдат изследвани различни растителни екстракти и отпадни продукти от съществуващи производства, преработващи растения.

„Целта е да се установява нова биологична активност. Примерно материали, които имат антитуморна активност, антибактериална или антивирусна активност.“

Снимка: БГНЕС

След извличането на етеричното масло от дадено растение, останалият материал сега се изхвърля, а той съдържа много други компоненти, които могат да бъдат полезни и да са в достатъчно количество, отбеляза проф. Шишков. По думите му идеята е такива ценни растения да бъдат напълно оползотворявани, като се използват включително защитени видове.

Такива растения ще бъдат размножавани в специални оранжерии, те ще бъдат адаптирани с цел след това да могат да бъдат отглеждани в природата, в природни условия. По този начин ще се подпомогне местното производство на билки, ще се даде възможност за устойчив във времето поминък на хората, които биха се занимавали с такова земеделие.“

Благодарение на такива щадящи технологии ще се запази биоразнообразието у нас, защото някои от билките, които се берат, намаляват или пък са ендемични видове, поясни проф. Стоян Шишков.

На този етап от проекта не е предвидено обучение на студенти във високотехнологичните лаборатории, но вратите за бизнеса са отворени, посочи деканът на Биологическия факултет.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени