Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 2000 български клиенти на гръцки туроператор трябва да отложат почивката си

Снимка: Гергана Хрисчева

След дългия период, през който не можеха да работят заради пандемията, трусове в туризма предизвикаха затруднения на гръцкия туроператор "Музенидис". На 16 юни късно вечерта първите информации за финансовите затруднения на гръцкия туроператор се появиха първо в руски сайтове, почти веднага след това представителят на туроператора в България получава съобщение от гръцкия си партньор, че той временно спира работа до края на юли. Според информации в медиите дотогава туроператорът ще се опита да продаде част от активите си и така да се разплати с кредиторите си, като едновременно с това ще преговаря и с държавата за финансова подкрепа.

Управителят на "Музенидис България" Теодор Севастидис заяви, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни.

„Под въпрос остават резервации, направени през тази година, както и отложени пътувания от миналата“ съобщи в „Преди всички“ Теодор Севастидис:

„Анулират се резервациите за настаняване до 31 юли. В гръцкия офис , това което чувам от колеги е, че те не обявяват фалит и несъстоятелност, а се опитват да задържат ситуацията, за да се получи финансиране на държавата.

Снимка: Гергана Хрисчева

Клиентите и туроператорите предприемат действия за пререзервиране на резервациите и плащане наново към хотелите, дадени са и други хотели като възможност.

За тази година от тази ситуация са засегнати около 2000 български туристи само от българския офис на този туроператор. Тези клиенти ще трябва да отидат на по-късен етап за тези почивки", каза още пред БНР Севастидис.

По думите му причината за ситуацията е пандемията, като до края на 2019 година не е имало проблеми с финансите на турооператора. След 2020 започват да се търпят огромни загуби на фирмата.

"От тук насетне очаквам правителството на Гърция да предприеме някакви действия, а ние като офис в България и към нас да дойдат помощи, за да можем да върнем парите към клиентите и агентите. От нашето Министерство на туризма посочиха, че това са междуфирмени проблеми", каза още туроператорът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!