Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерена е черната кутия на падналия МиГ-29, външната ѝ обвивка е нарушена

Контейнерът, в който е черната кутия на самолета
Снимка: Военна прокуратура

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев.

Черната кутия беше намерена тази сутрин на дълбочина 70 метра и беше транспортирана с минния ловец „Цибър“ до Военноморската база във Варна. Оттам със самолет на Военновъздушните сили кутията е транспортирана до базата „Граф Игнатиево“ за снемане на данните.

Командирът на „Цибър“ капитан трети ранг Мирослав Добрев уточни, че тази сутрин в 10,20 часа черната кутия е била открита.

„В продължение на 20 минути работихме с подводния телеуправляем апарат на фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутията на борда на минен ловец „Цибър“. Към 10,40 ч. кутията беше на борда на кораба. Намерихме кутията на дълбочина 70 м. Като състояние е цяла, но не мога да се наема да кажа какво е нейното състояние, освен физически на външен вид“, каза капитан Добрев.

Контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС, уточни, че са взети всички мерки за запазване на черната кутия така, както е открита.

„Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява пак в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако тя не е с нарушена херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се, та да може да бъде извлечена и да даде повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца“, каза контраадмирал Михайлов.

Министърът на отбраната Георги Панайотов каза в Стара Загора, че външната обвивка на черната кутия е нарушена, но има надежда за вътрешната обвивка. Възможно е тя да е успяла да запази данните от полета.

Министърът посочи, че е възможно данните да бъдат разчетени още в рамките на днешния ден и определи търсенето на кутията като търсене на игла в купа сено заради периметъра, в който се провеждаше издирването.

„Разчитането на данните ще е днес, в рамките на деня. Но тези данни няма да бъдат съобщени на медиите, те ще бъдат съобщени на разследващите органи“, каза той.

По думите на министъра на отбраната намирането на кутията не променя крайния срок  на разследването, който е 30 дни от инцидента, който стана на 9 юни. 

Министърът благодари на всички военни и цивилни, които са участвали в търсенето през тези седмици.

По случая с падналия МиГ-29 тече и прокурорска проверка по случая и черната кутия е едно от веществените доказателства, така че може и да не е възможно веднага да станат ясни подробности за трагичния инцидент.

След преглеждане на данните на черната кутия предстои да бъдат назначени различни експертизи, заяви пред БНР полк. Христо Тинев, административен ръководител на Военноокръжна прокуратура Сливен, под чиято юрисдикция тече разследването на инцидента.

Оттук нататък всички разследващи действия ще се извършват под ръководството на наблюдаващия прокурор и разследващия орган, каза полк. Тинев.

Той коментира, че не само на базата на свалената информация от черната кутия ще се градят версиите за падането на изтребителя.

„Оттук нататък всички действия се извършват, разбира се, под ръководството на наблюдаващия прокурор и разследващия орган. Черната кутия се намира при тях. Ще се извърши преглед на данните, които са заложени в кутията. Надяваме се, че същата ще бъде здрава и няма да бъде повредена от престояването на морското дъно. До момента са разпитани много свидетели. Иззети са аудиозаписите от ръководството на полетите. Назначени са съдебномедицинска експертиза, ДНК-експертиза и т.н. Черната кутия ще бъде едно от доказателствата, които ще бъде в подкрепа на останалите събрани“.  

Разследването, което извършва Министерство на отбраната, не касае действията на Военно-окръжна прокуратура, заяви още полк. Тинев.

Министърът на отбраната Георги Панайотов говори пред медии в Стара Загора. Снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна