Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Симидчиев: Трябва да има натиск върху ВиК операторите за по-добра услуга

Според него няма нужда да се мисли за нов ценови модел

Снимка: БГНЕС

"ВиК дружествата нямат интерес от високите загуби. Регулирането на ВиК дружествата се прави по много параметри, не само по формулата за цената на водата. И те нямат интерес от високите загуби. Високите загуби обикновено са свързани с допълнителни високи разходи". 

Това каза пред БНР Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Служебният екоминистър Асен Личев атакува ВиК дружествата за цената на водата. Според Личев колкото повече загуби по мрежата има дадено дружество, толкова по-висока цена на водата може да поиска то. В момента цената на водата за кубически метър е равна на годишните приходи на съответното дружество, разделена на разликата между количеството на водата, която влиза в тръбите, и загубите по мрежата. 

Симидчиев поясни, че естественият стремеж на едно дружество е да намали загубите, но доколко успешно го прави, това е друг въпрос. 

"Като регулаторна база имаме безспорно едни от най-добрите наредби, които нямат технически пропуски. Намаляването на загубите е тежък и енергоемък процес. ВиК-атата не са справят добре. Борбата с този въпрос изисква страшно много инвестиции, които трябва да влязат в цената на водата. Трябва да се намери баланс откъде да се намерят тези инвестиции". 

КЕВР: Предстои значително поскъпване на парното и топлата вода

В предаването "12+3" Симидчиев допълни, че формулата за цената на водата е добра и няма нужда да се мисли за нов ценови модел

"Това, което трябва да проведем като дебат, е да има натиск върху ВиК операторите за по-добра услуга. Това е усилието, което си струва - накъде да се насочат инвестициите. Дали да бъдат към вода, към канал, към пречистване. Този разговор не е лесен и това няма да се реши с формула. Формулата не е проблем, но ежедневно как ВиК-атата се справят и предоставят услугата, там има какво да се желае. И те имат нужда от подкрепа". 

Интервюто с Добромир Симидчиев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!