Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца ще разговарят с Международната космическа станция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За пръв път чрез най-новата инициатива на Атлантическия клуб България ще се нареди сред пионерите в Европа.

Деца от България и Европа  ще получат шанс да зададат въпрос към екипажа на Експедиция 65 чрез Международната космическа станция. В регламента на конкурса има и забранени теми, с които всеки участник трябва да се запознае.

На 26-ти юли между 17:00 и 19:00 часа ще може да се проведат разговорите с Meждународната космическа станция.

Могат да участват всички деца на възраст между 6 и 19 - години, като запишат видео на английски език (до 20 сек), с уникални въпроси към астронавтите на борда относно - изследването на Космоса и програмите Артемис, Луна, Марс, Венера и STEM като отправна точка към мечтаното професионално пътешествие, както и по други космически теми. Крайният срок за изпращането на въпросите е 2 юли.

„Това е една изключителна възможност на децата да погледнат към звездите, към хората, които работят на космическите станции и да зададат своите уникални въпроси свързани с Космоса и Вселената“, на каза в „Хоризонт до обед“ доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН.

ЕПА/ БГНЕС

"Това е 101 –та образователна инициатива на НАСА и ние чрез Космическата асоциация можем да го осигурим на българските деца“, поясни доц. Георгиева.

"Сред забранените въпроси са свързаните с пандемията, извънземни същества, религия и политика. Но всички изпратили своите въпроси ще получат от нас поощтрителни награди - като публикации в нашите журнали, защото ще бъдат избрани само част от въпросите", поясни още доц. Георгиева от БАН.

На МКС се провеждат се провеждат различни научни експерименти като значението на микрогравитацията върху стареенето, болестите, за опазването на околната среда, разработване на технолии за зелена енергия, каза още микробиологът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!