Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живи статуи на крайбрежната алея в Русе

Снимка: @FestRuse

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата.

„Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането на артисти в България, защото мерките навсякъде са различни. Но хубавата новина е, че програмата по никакъв начин не е по-бедна от 2019 година, когато беше последното издание“, разказа в „Артефир“ Ивелин Пъшев,пиар на Русенския театър и селекционер на фестивала.


Основните прояви започват всяка вечер от 20.30 часа на обновената крайбрежна алея в Русе, позната като „кея“.

В програмата в четвъртък и петък участват осем индивидуални артисти от Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия.

В събота и в неделя ще гостуват актьорите от добре познатия на русенци румънски театър „Маска“, който работи само в естетиката на живата статуя. За тазгодишното си участие във фестивала те са подбрали единайсет от най-интересните образи, създадени от трупата през последните 20 години.

Програмата на театралния празник предлага всяка вечер и безплатно импровизационно шоу на новосформираната импро трупа в града „ВиЖна“, създадена по проект на русенското сдружение „Стенд Арт“, финансиран от Националния фонд „Култура“.


Значението на „ВиЖна“ е „Виж ни“ – но така, както го произнасят русенци на местния диалект, обясняват с усмивка организаторите и канят зрителите да видят създаденото от  младите актьори – началото на шоуто е всяка вечер от 21.30 часа на голямата амфитеатрална сцена на кея.

В последната вечер от 22 часа ще бъде представено 20-минутното огнено шоу на Огнен театър „Палячи“, създадено специално за закриването на фестивала.

В съпътстващата програма са включени две гостуващи представления, които ще се играя на закрито, на сцената на Русенския театър – „Мълчаливи предания“ на Държавния куклен театър във Варна, с което се открива фестивалът, и мюзикълът „Авеню Q“ – спектакъл за възрастни на Столичния куклен театър.

Снимки: Международен фестивал „Живи статуи“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна