Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парка на Военната академия от 25 юни до 10 юли

Мюзикъл и съвременен танц - акценти във Фестивала на Музикалния театър

Догодина организаторите очакват и международно участие

Снимка: musictheatre.bg

Първият „Софийски фестивал на Музикалния театър“ започва в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ на 25 юни от 20.00 часа с концерт-спектакъла „Една вечер с хитовете на Бродуей“. Звездите на Музикалния театър ще изпълнят популярни мелодии от хитовите мюзикъли: "Кабаре", "Котки", "Чикаго", "Фантомът на операта", "Мис Сайгон", "Сънсет булевард", "Исус Христос суперзвезда", "Магьосникът от Оз".

Мюзикълът и съвременният танц в България са акцентите в първото издание на фестивала.

На 26 юни, в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър, представяме хитовия мюзикъл „Клетниците“ на Софийската опера и балет.

Мюзикълът се превърна в истинска класика в жанра – на сцените по света той се играе повече от 30 години и е гледан от над 65 милиона зрители.

На 27 юни на фестивала гостува Държавна опера – Стара Загора с три балетни миниатюри – „Танц при изгрев слънце”, „Лотос” и „Следващият”, създадени от трима изключителни хореографи – Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов.

Легендарният рок мюзикъл „Коса” - постановка на Държавна опера Варна, ще бъде представен на 3 юли – само два дни след премиерата си. В главните роли гледаме: Мариан Бачев (Джордж Бъргър), Виктор Ибришимов (Клод Хупър Буковски), Нора Караиванова (Дион), Александър Георгиев(Ууф Башъм). Сред звездите на спектакъла е солистката на Музикалния театър Десислава Николова в ролята на Шийла Франклин.

На 4 юли на сцената на фестивала в Парк „Военна академия” ще се играе мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”- спектакъл на Музикално-драматичен театър - Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, поставена на фолклорна основа.

Закриването на фестивала ще бъде на 10 юли с екстравагантния спектакъл „Carmen Collection” на Балет „Арабеск”. Хореографията е на Боряна Сечанова по музиката на Петър Дундаков.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало от 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26 юни е от 19:00 часа на сцената на Софийската опера.

Катя Василева научи повече за програмата на фестивала от директора на Музикалния театър Марияна Арсенова.
Чуйте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!