Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания добави нови дестинации в "зеления списък" за пътувания

Лондон смята да позволи достъп до страните от "жълтата зона" по-късно това лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство добави в "зеления списък" за пътувания Малта, Балеарските острови, остров Мадейра и някои Карибски острови и дестинации, като в същото време включи 6 нови държави в червената зона. За страните от "жълтия списък", в който е и България, има планове по-късно през лятото да започнат да се допускат без карантина само напълно ваксинирани хора на Острова. 

Министърът на транспорта Грант Шапс обяви, че от сутринта на 30 юни отпада карантината за пристигащите от 16 дестинации. В Европа това се отнася за испанските Балеарски острови, португалския остров Мадейра и Малта. Включени са и редица популярни дестинации в Карибския басейн като Барбейдос, Бермудските и Каймановите острови. В "червения списък" обаче попадат Доминиканската република, Хаити, Еритрея, Монголия, Тунис и Уганда, което означава, че пристигащите от тях трябва да се карантинират по хотели за тяхна сметка. 

Грант Шапс допълни, че правителството възнамерява да позволи достъп без карантина от страните от "жълтия списък", в който е и България, по-късно през лятото, но само на напълно ваксинирани, като всичко ще стане на фази, започвайки с британските граждани. Освен това правителството възнамерява да премахне препоръката да не се пътува до страни от списъка и ще се консултира с медицинските власти дали редовното тестване на децата може да бъде алтернатива на карантината, ако те се придружават от ваксинирани пълнолетни. 

Туристическата индустрия приветства новината за добавените дестинации към "зеления списък", но призова властите да продължават да го разширяват. 

Повече подробности за това каква ще бъде процедурата със страните от "жълтия списък" ще станат известни следващия месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна