Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици мигранти се събират на мароканско-испанската граница

Полицайка и следово куче проверяват камион на пристанището, търсейки нелегални мигранти в Мелила, испански анклав в Северна Африка, архив, 12 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От два дни стотици мигранти се събират в градове близо до мароканско-испанската сухопътна граница, съобщава държавната компания за телевизия и радио RTVE. Те са предимно от Судан и движението им се следи внимателно от властите от двете страни на оградата.

Според мароканските сили за сигурност близо до град Надор, който се намира на 10 километра от испанския град Мелила, са се събрали стотици мигранти.

Други се укриват в планината Гуругу и се организират да нападнат граничната стена, за да преминат в Испания. Повечето от тях са пристигнали на групи от по 30 човека от вътрешността на страната, най-вече от Казабланка с обществен транспорт, за да не привличат вниманието на мароканските власти.

Над 100 от тях са били разпръснати от мароканската полиция за борба с безредиците. Няма данни за ранени сред мигрантите, но са пострадали четирима агенти.

Опасенията са, че около 5 000 мигранти се готвят да щурмуват мароканско-испанската граница. Това ще е втори подобен масов щурм, след като на 24 юни тази година около 2 000 мигранти се опитаха насилствено да влязат на испанска територия. Тогава при сблъсъците бяха убити 23-ма души, а десетки бяха ранени.

За да предотвратят това мароканските власти се опитват да върнат мигрантите в централната и западната част на страната, от където са тръгнали.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна