Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гардиън“ препоръча Северното ни Черноморие като райски кът за отдих извън активния сезон

Снимка: БГНЕС

Търсите евтина почивка на плажа? Насочете се към Източна Европа и най-вече към Балканите. Хърватия, България, Албания и Черна гора предлагат знойно слънце и изгодни цени през месеците юни и септември, твърди „Гардиън“. На първо място британското издание препоръчва България и по-точно плажовете на север от морската ни столица Варна.

Когато си представят 378-километровото черноморско крайбрежие на България, повечето хора се сещат за големите курорти като Слънчев бряг и Созопол, където купонът тече денонощно. Но ако се насочите на север от пристанището на Варна към румънската граница, крайбрежието е по-малко оживено, пише авторката на „Гардиън“ Мария Новакович.

До 2016 г. всяко лято Каварна пулсираше под звуците на хеви метъла по време на Каварна Рок Фест. Но сега градчето е приятно и спокойно място с дълъг градски плаж и голям природен резерват в непосредствена близост. Изкачете се до нос Чиракман, за да се насладите на прекрасна гледка към крайбрежието. И не пропускайте да разгледате останките от византийската крепост Бизоне, съветва Новакович.

Ако се озовете в Каварна между 30 юни и 1 юли, ще присъствате на една от най-интересните традиции в България. Вдъхновени от песента July Morning на Uriah Heep, хората се събират около лагерни огньове по плажовете на Черноморието, пускат музика и посрещат първия изгрев на месец юли, не скрива удивлението си авторката на „британския ежедневник. Тя препоръчва на туристите да отседнат в хотелите на Каварна, предлагащи уют и комфорт на достъпни цени, както и да отскочат до близката мидена ферма с прекрасна гледка към морето.

Тръгнете по бреговата линия на природния резерват „Калиакра“, където се намира и нос Калиакра, за да наблюдавате богатия птичи свят на този район, продължава Мария Новакович. Тук ще видите руините на цитадела от VIII век. А когато погледнете надолу, пред вас и ще се разкрие един от най-красивите плажове на цялото крайбрежие, сгушен в залива Болата, чийто тюркоазени води ярко контрастират с околните пясъчни скали, разказва още авторката на публикацията.

По-нататък тя възпява прелестите на албанските плажове, простиращи се от пристанището Вльора на Адриатика до курорта Саранда на Йонийско море. В Република Хърватия, публикацията ни препоръчва да отседнем в тихото курортно селище Милна и да обиколим околностите с колело. А за Черна гора – да избягваме на всяка цена Будва и Котор в активния сезон и да се насочим към близкото градче Петровац с чудесните пясъчни плажове и приятни маршрути, следващи бреговата ивица.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна