Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Везенков: Публиката дойде и ни помогна адски много

Александър Везенков
Снимка: Fiba

"Първо, искам да благодаря на всички хора, които дойдоха да ни подкрепят. Знаем, че през последните години това, което направи отборът, да се класира на европейско първенство и добрата игра, която показваме, запали малко хората", заяви лидерът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Александър Везенков след победата над Португалия с 90:82, която не бе достатъчна за класирането за същинския етап на европейските квалификации.

"Днес беше прекрасна ситуация. Много се радвам, не съм виждал тази зала, дори и на Балкан, по този начин - с толкова много хора. Много се радвам. За съжаление, не успяхме да си изпълним целта. Мисля, че контролирахме мача, особено когато поведохме със 17 точки, но леки грешки, малко умора, една-две борби, една две-грешки в атака. Баскетболът е игра на миниситуации. Радвам се за това, което показахме, но за съжаление не успяхме. Трябва да се съберем, всеки по неговия отбор, да продължават да се развиват младите. Искам да благодаря публично на Чавдар Костов, който винаги е тук да помага с каквото може. Просто много му благодарим. Оттам нататък всеки да гледа как да се развива, как да е готов, как да дойде лятото на 100% и се надявам лятото да успеем да се класираме за следващата фаза", каза още Везенков, който игра с клубния си тим Олимпиакос в петък в Испания, пристигна в България в събота, а днес игра за националния тим в предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

На въпрос за спорните съдийски отсъждания в края, Александър Везенков отговори: "Няма да коментирам съдиите, не съм свикнал да го правя. Но, ако ФИБА (Международната баскетболна федерация) иска да се променят някои неща и някои добри играчи да идват, ние се залагаме тялото, залагаме си всичко, и мисля, че днес очевидно се видяха някои неща. Само цифрите трябва да видите. Това не е причината, че загубихме мача, със сигурност контролирахме мача. Не го загубихме, но се чувстваме все едно сме го загубили. Това не е причината, пак казвам. Не обичам да коментирам, но, ако ФИБА гледа в този момент какво се случва, не мисля, че трябва да е доволна от това, което те представят като продукт."

"Не ни достигна дали емоцията, дали грешните решения, дали лекото отпускане като стана 17 точки разликата. Там беше ключовото да направим още една-две защити. Те пак си повярваха. Борихме се изключително много. Има какво да се иска още, но трябва да се работи. Трябва младите да взимат пример от по-големите, да се стараят и да се опитаме през следващите години да се опитаме през следващите години да направим нещо качествено", заяви Везенков, а попитан дали е имало натрупана умора, той каза:

"Има умора, но мен не ме интересува колко точки съм вкарал. Аз дойдох с една цел и не успяхме да я постигнем. Не съм доволен, няма да се върна доволен утре, но дадох и аз каквото мога. Знаех, че щеше да е тежко. Не се оплаквам. Това е моят избор. Казах, че винаги когато мога ще идвам да играя на мачовете. Не успяхме, трябва да се съберем и да продължим напред."

"Здрави сме и от утре всеки си отива по клубовете, трябва да забрави за този мач. Ще ни остане, че публиката дойде. Помогна ни адски много. Оттам нататък трябва да се работи още много за развитието на българския баскетбол. За по една седмица тук и за 3-4 дни няма какво да се научи повече. Всеки си върши работата и продължаваме", добави националът на България.

Колкото до предстоящите през лятото нови допълнителни предквалификации, Александър Везенков заяви: "Не знам от сега, не мога да кажа как ще съм през август. Да видим в каква ситуация ще бъда. Искам да съм здрав и винаги мога да говоря с Олимпиакос. Те винаги разбират, когато има време. Но август е много далеч. Аз гледам седмица за седмица и мач за мач, да се наслаждавам. Харесва ми това, което правя затова и не се оплаквам. Само да сме здрави."

"Има нови момчета както Симеон Лепичев, когото не бях виждал от 15 години. Данчо Минчев е изключителен атлет и днес го показа. Има момчета, които играят и са фактори в българския баскетбол, но трябва още. Трябва и по-млади, и нови кадри да гледат хората, защото Чавдар Костов играе вече 20 години сигурно. Не казвам нищо обидно. Трябва и по-млади да влизат, и треньорите да знаят, че могат да разчитат на тях, защото все пак не забравяйте, че и треньорът не иска да печели. Колкото и да искаме да развиваме младите, ако те не си заслужат, не знам дали заедно всички с федерацията, треньорите можем да помогнем много в тази ситуация, но със сигурност има качествени момчета, които могат да играят баскетбол."


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!