Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на енергията от солари с 30%

Производството на електрическа енергия от соларни централи през миналата година е нараснало с 30% в сравнение с 2021 година. Това съобщи изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев по време на конференция, посветена на декарбонизацията на България. През настоящата година, той прогнозира ръст с още между 30 и 50 процента:

"С 60% е повишаване на производството на присъдинените централи към преносна мрежа и с около 20% на новоприсъединените централи към разпределителна мрежа. Средно за страната очакваме ръст от около 30% на изграждане и въвеждане в експлоатация на нови мощности".

В резултат на тези нови мощности Ангелин Цачев прогнозира още средна цена за мегаватчас от около 300-350 лева, най-ниска - около 80-100 лева, а за пиковата енергия - на нива от около 500-700 лева за мегаватчас. Той обясни причината за тези разлики с това, че страната ни не разполага с достатъчно централи, които да дадат възможност да се реагира на такъв енергиен микс и на непостоянното производство от възобновяемите източници.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени