Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Христов: Все още сме зависими от Русия за части и информационни услуги за АЕЦ "Козлодуй"

Министър Христов с украинския си колега.
Снимка: МЕ

Министърът на енергетиката Росен Христов каза, че страната ни все още има зависимост от Русия за части и информационни услуги за дейността на АЕЦ "Козлодуй". По думите му санкции срещу Москва в атомната енергетика сега биха застрашили работата на българската централа.

Росен Христов се срещна с украинския си колега Херман Халушченко в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по "Транспорт, телекомуникации и енергетика", съобщиха от Министерството на енергетиката.

Христов покани Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа.

Двамата министри обсъдиха възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използването на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна.

Министър Христов разказа за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца свързани с диверсификацията на доставките на газ подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. „Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, заяви Министър Христов.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени идеята като изключително добра. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, заяви Халущенко.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна