Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 9 страни от ЕС образуват воден от Франция алианс за ядрена енергия

АЕЦ "Темелин"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет държави от Европейския съюз се съгласиха да създадат алианс за ядрена енергия, въпреки противопоставянето на Германия и Австрия относно това, че атомната енергия може да се счита за подходяща за заложените климатични цели, съобщава "Файненшъл таймс".

Споразумението ще позволи да се споделят вериги на доставки и за обучения, както и да се подкрепят нови ядрени централи, като ядреният алианс е воден от Франция. Този алианс за ядрена енергия беше формиран по-рано във вторник в кулоарите на среща на министрите на енергията на ЕС в Стокхолм, посочва финансово издание.

Участващите държави членки са Франция, България, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Финландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, както за генериране на електроенергия на базово натоварване, така и за сигурност на доставките“, се казва в съвместно изявление след срещата на десетте членки на ЕС.

Париж се стреми да събере подкрепа за добавяне на ядрената енергия в няколко части от енергийното законодателство в ЕС, което се обсъжда, включително директивата на блока за възобновяема енергия.

Директивата определя общите цели за това каква част от енергийния микс на ЕС трябва да идва от възобновяемата енергия през следващите години.

Франция иска ядрената ѝ индустрия да счита за част от "нисковъглеродните" горива в противовес на желанията на Германия, Австрия и Люксембург, които са против това.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени