Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Караманев за своите дигитални реалности

2
Георги Караманев
Снимка: Добрин Кашавелов

„Дигитални истории“ е името на проект, който води началото си точно отпреди две години – било е 1 март 2021. Това е пространство за смисъл, това е място, "където се събират технологиите - с човешкото, журналистиката - с програмирането".

"И дигиталният свят понякога както и Баба марта, е непредсказуем, макар че е по-млад от баба Марта. А иначе, аз винаги съм искал да бъда журналист.

В един момента обаче стигнах "тавана", а и журналистиката не е много благодарна работа. Затова след време започнах да се занимава с дигиталната реалност. Което всъщност доста ме изненада за самия себе си, защото съм се имал винаги за хуманитарист. Разбира се, научих се на много нови неща и ми се получи и с програмирането", разказа в "Нощен Хоризонт" Георги Караманев, създател на "Дигитални истории".

Проектът е двукратен носител на Голямата награда за Технологии и иновации от WebReport.

Георги Караманев е завършил Журналистика в СУ и преди да започне да работи като програмист (от 2018 насам), има 15 години стаж по университетската си специалност (във в. 24 часа е пишел по темите здравеопазване и наука; впоследствие започва работа в Списание 8, като в периода 2011 – 2017 е заместник-главен редактор).

Освен това е автор на романа „И додето се раждат лъчите“ (за фотографа Йордан Йорданов – Юри), който получи съпътстваща награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, както и номинация за наградите на Асоциация „Българска книга“ – „Златен лъв“. Георги Караманев е и редактор на книги на различна тематика, всички те - издадени от „Българска история“ и „Клуб 8“. Съставител е на сборника - "Инспектор Стрезов се завръща".

"В програмирането има много предизвикателства, а тепърва се задават още много. Иначе аз работя и по сайта, но и пиша, защото не мога без писането.

Сайтът за мен е удоволствие и смисъл, там разказвам на ясен език за технологиите, по човешки, за да се търсят повече гледни точки. Сайтът е изцяло некомерсиален, изцяло доброволно начинание", сподели още Караманев.

За него това е "рожба", която го окрилява с всеки следващ материал и събеседник. Води го към нови хоризонти, срещи, събития и хора.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия