Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Носим се като родопска песен по склоновете". Ски спускането в носии има все повече почитатели

3
Снимка: Фейсбук страница на инициативата

"Всяка следваща година има поне 100 души повече, които са в носии и се спускат. Все повече участват в самото шествие. Има повече гайдари, повече тъпанджии, докато се спускаме."

Това каза пред БНР Антония Каменичка от Радио София, организатор на традиционното ски спускане с носии на Пампорово. Събитието съчетава минало и съвремие, допълни тя.

"Аз съм облечена, препасана със забрадки, с престилки. Така хубаво съм се стегнала с тези вълнени дрехи, че този сняг, който вали тук, въобще не може да ме изплаши", сподели тя преди спускането.

Инициативата се провежда за шести път, иначе е на седем години, но в една от тях е била отложена заради пандемията.

"Тази година ще събираме историите на хората, които всяка година идват с носии, с децата си, с половинките си", обясни Каменичка. По думите ѝ привържениците на спускането в носии стават все повече.

Сред тях има както млади предприемачи, решили да се заселят със семействата си в родопски села, така и просветни дейци, които организират обучения там, запалени скиори и сноубордисти, учители, лекари, инженери.

Някои носии са на баби и дядовци. Носията на Каменичка е закупена от местен тъпанджия от майката на неин приятел и е в основата на организирането на събитието.

"Продаваше сватбената носия на своята майка с голяма мъка в сърцето, че му се налага. Благодарение на тази носия сега имаме това събитие, което пък вдъхнови много хора да намерят носии", разказа тя.

"Носим се като родопска песен по склоновете", защото такъв е форматът и за да бъде безопасно, описа емоцията на спускането в носии Антония Каменичка.

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна