Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бури погубиха най-малко 7 души в Съединените щати

Сняг покрива кола в Маунт Болди, Калифорния, 2 март 2023 г. Бурята миналата седмица донесе необичайно голяма снежна покривка в някои райони на Южна Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 7 души загинаха при бури, съпроводени с проливни дъждове, силни пориви на вятъра и торнадо в южните части на САЩ. Близо 1.5 милиона домакинства останаха без електричество, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Мощната буря се придвижва към североизточната част на страната и се очаква да предизвика обилни снеговалежи и поледици от югоизточните райони на щата Мичиган до щата Ню Йорк на изток, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

В централната част на щата Ню Йорк, както и в някои от южните щати на региона Нова Англия до днес следобед се очаква снежната покривка да достигне над 30 сантиметра.

Губернаторът на щата Кентъки Анди Бешир каза, че най-малко две торнада, предизвикани от бурята, са преминали през западната част на щата. Най-малко двама души са загинали в резултат на тежките метеорологични условия, съобщи губернаторът в социалните медии без да даде повече подробности.

Освен торнадата, гръмотевични бури в щата Кентъки са причинили и силни пориви на вятъра със скорост от почти 130 километра в час. По думите на губернатора вятърът е бил "достатъчно силен да събори ремарке от трактор на пътя".

Губернаторката на щата Алабама Кей Айви съобщи в социалните мрежи, че трима души са загинали при бурята в нейния щат,  въпреки че и тя не даде повече подробности.

В щата Арканзас един мъж е загинал във водите на придошла река, тъй като шофирал по наводнена улица, съобщиха местните власти.

Губернаторът на щата Мисисипи Тейт Рийвс написа в социалните мрежи, че през нощта в резултат на бурите, предизвикали силни пориви на вятъра, един човек е загинал, но не даде повече подробности.

По данни на портала "Пауъраутидж" над 1,4 милиона американски домакинства и предприятия са останали без електричество в щатите, засегнати от бурята.

Според метеоролозите силните бури са често явление в южните части на САЩ през зимата, тъй като топлият и влажен въздух, идващ от Мексиканския залив, се среща с по-студен въздух, който се спуска от север.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна