Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв ще станеш, когато пораснеш

"Аз ще бъда учен" вдъхновява децата да следват мечтите си

Какъв ще станеш, когато пораснеш – вероятно за мнозина това е бил най-трудният въпрос, когато са били деца. Питането първо предполага, че ще бъдеш голям и сериозен човек и после, че ще трябва да се занимаваш с нещо голямо и сериозно. Извън чаровния ореол като на професии като боклукчия и пожарникар, малко деца знаят с какво искат да се занимават като пораснат. В днешно време е още по-трудно като имаме предвид професиите, които ще изчезнат, или ще претърпят сериозна трансформация, докато днешните деца пораснат.

Едно е сигурно – светът няма да спре да има нужда от учени и то такива, които ще решават спешни задачи като промените в климата, замърсяването или предвиждането на бедствия.

На помощ на децата, а и на родителите идва "Аз ще бъда учен" от финландския автор Теро Миелонен и художничката Мари Ахокойву.

Книгата представя единайсет професионални области и техните основни инструменти и методи. Самият автор е доктор по атмосферни науки във Финландския метеорологичен институт и изучава ролята на аерозолите в изменението на климата. Вдъхновен от работата си, той и Мари Ахокойву създават "Аз ще бъда учен", насочена към утрешните астронавти, инженери и биолози.

Може би най-ценното в книгата е посланието, че учен ставаш, воден от страст и любопитство, като Кет, която изследва звездното небе с баща си, а сега работата ѝ е да намира нови планети. Маряне, която обича да търси съкровища и става археолог, и Едуардо, който обожава да играе видео игри, но не става професионален геймър, а създава климатични модели и размишлява какъв ще бъде света след сто години.

Чуйте разговора с преводачката на книгата Росица Цветанова, от който става ясно и защо финдалнците обикновено са на челните места по качество на образованието.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна