Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 февруари - 5 март 2023

6
Игнасио Мулеро
Снимка: @pixbyeisa

Двама българи ще направят опит този сезон да изкачат един или повече осемхилядници в Хималаите. Идната семдица към Непал заминава сливенският алпинист с дългогодишен опит и във високата планина, и по големите стени Господин Динев. Той има пермити за Анапурна, Макалу и Дхаулагири. Над Базов лагер възнамерява да се движи сам, без допълнителен кислород. Интервю с него очаквайте следващата седмица по програма “Хоризонт”.

По информация на БНР в експедиция в Непал ще участва и Силвия Аздреева от Петрич, която миналата пролет изкачи Еверест и Лхотце. Тя все още не е обявила официално своите планове. В предишната експедиция ползваше помощта на шерп и допълнителен кислород.

Нирмал Пурджа под Анапурна

Никола Калистрин се класира на 36 място при мъжете на Световното първенство по ски-алпинизъм в дисциплината “скоростно изкачване”. Състезанието се проведе в испанския зимен курорт Бои Таул. В тази дисциплина победи швейцарецът Реми Боне, който измина трасето с дължина 3 км и с 500 метра положителна денивелация за 21 минути и 54 секунди. Българският състезател финишира с по-малко от 5 минути разлика от победителя.

Калистрин се състезава в още 2 дисциплини - в “спринта” стана 60-и, а в неделя финишира 54-и в дисциплината “индивидуално”.

“Имаше 5 изкачвания и 3 етапа по обувки в кулоари. Много технично трасе, трудни, ледени спускания”, съобщи Калистрин за БНР.

Ски-алпинизъм

Снимка: Фейсбук-ISMF

На 28 февруари в Нендаз, Швейцария се проведе двузвездно състезание по фрирайд - Nendaz Freeride FWQT 2*. При неблагоприятни условия и липсата на снеговалеж през последния месец българските състезатели успяха да запишат следните места: Теодора Илиева стана пета в сноуборда, а Боряна Ангелова и Симеон Павлов - шести в ските. Тина Близнакова записа 11 място в ските. Дни по-късно Боряна Ангелова постигна и 4 място в 3-звездно състезание, отново в Нендаз.

Състезанието в Нендаз

Снимка: Freeride Team BG

Швейцарските алпинисти Давид Хефти (David Hefti) и Марсел Шенк (Marcel Schenk) направиха първото зимно изкачване на Пиц Бадиле по маршрута „Corti-Battaglia“. Той е преминат за първи път през август 1953 г. от Клаудио Корти (Claudio Corti) и Феличе Баталия (Felice Battaglia). През втория ден от изкачването обаче Баталия е ударен от мълния и умира, а Корти се изкачва сам на върха и по-късно нарича маршрута на името на своя загинал партньор.

Пиц Бадиле

Снимка: Фейсбук-Marcel Schenk

Игнасио Мулеро (Ignacio Mulero) осъшестви първо преминаване на един от най-трудните трад маршрути в света - “El boulder del pedal” 8c+. Той се намира в La Pedriza, Испания.


На 6 март, понеделник, в София започва традиционната кинопанорама “Ехо от Банско филм фест”. Тя включва филми с награди от последното издание на Международния фестивал за планинарско кино. Общо 9 ленти ще бъдат показани в трите вечери на кинопанорамата - на 6, 7 и 8 март, от 18:30, по традиция - в Полския културен институт, дългогодишен партньор на Банско филм фест. Подробности можете да прочетете тук. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени