Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван се опасява от "внезапно нахлуване" на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди днес, че островът трябва тази година да бъде нащрек за „внезапно нахлуване“ на китайски военни в райони в близост до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския проток, предаде Ройтерс.

През последните години Китай засили военната си дейност около Тайван и почти всекидневно има нахлуване на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Тайван обаче още не е съобщавал за навлизане на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски мили (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван свали цивилен дрон, навлязъл във въздушното му пространство, припомня БТА.

По време на парламентарен контрол министър Као каза, че Китайската народноосвободителна армия може да си намери претекст за влизане в зони, които са близо до териториалното въздушно и морско пространство. Това би могло да стане на фона на засиления военен обмен на острова със САЩ, който дразни Пекин.

Министърът предупреди, че китайската армия може да извърши „внезапно навлизане“ в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до нейното териториално пространство, което обхваща 12 морски мили от бреговете му навътре в морето.

Заявявам това тази година, имайки предвид, че те извършват такава подготовка, каза министърът. В бъдеще, те биха използвали сила, ако наистина се наложи, смята Као Куанчи.

Тайван се е зарекъл да упражни правото си на самоотбрана и да контраатакува, ако китайско въоръжени сили навлязат на негова територия, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Китай проведе безпрецедентни военни учения около Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Според министър Као Китай се стреми да създаде проблеми под определен претекст и добави, че този претекст може да включва визити на острова на високопоставени чуждестранни представители или честите военни контакти на Тайпе с други държави.

Министърът изтъкна, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолета и кораба в близки до Тайван райони, като някои от тях пресичат средната линия на Тайванския проток, който обикновени служи за неофициален буфер.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна