Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Димитрова ще получи наградата „Златен кукерикон“

Актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов в спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен на Театър „Кредо“
Снимка: Симон Варсано

Нина Димитрова ще получи наградата "Златен кукерикон" на името на Георги Калоянчев, съобщиха от Сатиричния театър. Отличието е за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".

Досегашни носители на приза са били Ицхак Финци, Пламен Марков, Андрей Аврамов, Татяна Лолова и Славчо Пеев. За достижения в хумора и сатирата в българския театър са номинирани артисти в пет категории.

Това ще са седмите по ред награди "Златен кукерикон". Церемонията ще е на 7-и април от 19.30, а мотото е "Да живее народът". Церемонията обещава да е много интересна - ще бъде под формата на остро политическо кабаре, а действието ще се развива пред Народното събрание.

Директорът на театъра Калин Сърменов:

"Действието ще се развива пред парламента. Ще има протестиращи, като всички политически формации се обединяват и ще направят за първи път стабилно правителство".

За отличието за женска роля борбата ще е между Мария Сапунджиева, Мая Бежанска и Светлана Бонин, а при мъжете приза ще си оспорват Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов и Христо Бонин. 

Борислав Чакринов, Елена Панайотова и Ивайло Ненов са номинираните за режисура, а отличието за най-добър спектакъл ще е за "Ревност" на Бургаския театър, "Дебело прасе" в Младежкия или "Суматоха" в Старозагорския, а на въпрос на "Хоризонт" дали от Сатиричния театър ще поканят политици, за да гледат церемонията, Калин Сърменов отговори: "Ние по протокол винаги ги каним и между другото, при нас идват доста".
Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!