Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин осъди "ръководен от САЩ натиск над Китай"

Обръщение на Си Цзинпин, 4 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин осъди "водения от САЩ натиск над Китай" и призова частния сектор на страната да засили иновациите и да стане самостоятелен, предаде АФП.

Китайските амбиции в сферата на технологиите бяха ударени от ограничения от САЩ и западните им съюзници и Пекин трябва да се откаже от вноса за сектори, смятани за жизненоважни за националната сигурност като полупроводници и изкуствен интелект.

Вашингтон през последните месеци затегна санкциите над китайските производители на чипове, позовавайки се на опасения за националната сигурност и риск от технологии, използвани от военните в Китай.

В необичайна директна критика към САЩ Си заяви, че "западните държави, ръководени от САЩ, прилагат непрестанно сдържане, ограничаване и натиск над Китай, което носи безпрецедентни тежки предизвикателства за развитието на страната".

От своя страна китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация".

Цин Ган посочи още, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!