Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни земетресения във Филипините

Снимка: архив

Две силни земетресения разтърсиха южната част на Филипините днес, съобщиха властите, като второто е повредило сгради и е наложило евакуацията на стотици жители от домовете им, съобщи АФП.

Земетресение с магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер е станало около 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич), на няколко километра от община Марагусан в планинската златодобивна провинция Давао де Оро на остров Минданао, съобщи Геологическата служба на САЩ. Местните власти съобщиха, че няма данни за жертви или значителни щети.

Но вторият по-слаб трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари близо три часа по-късно в съседната община Нов Батаан, предизвиквайки срутване на някои къщи.

Отговорникът за бедствията в Ню Батаан Лин Доллоласа заяви, че близо 300 души са били принудени да напуснат домовете си в село Андап, където "няколко къщи са се срутили".

Около 100 души, намиращи се в търговски център в град Тагум, в съседната провинция Давао дел Норте, са били ударени от падащи стъкла и плочи, докато са бягали от сградата, каза Джей Суайбагио, отговорник за информацията в провинцията.

"Бях на третия етаж и купувах офис консумативи, когато земетресението внезапно се разрази", каза Суайбагуио пред АФП. "Когато стигнахме до първия етаж, видяхме счупени бутилки с вино и подправки. Осветлението угасна, но се включиха аварийни светлини, които ни помогнаха да се ориентираме".

Снимки, публикувани на страницата във Facebook на Агенцията за бедствия в Давао дел Норте, показват срутени участъци от тавана в търговския център в Тагум, което тя приписва на "поредицата от инциденти, свързани със земетресението".

Правителството на Давао дел Норте преустанови работата и учебните занятия днес и утре, за да даде възможност за проверки на обществените сгради и инфраструктурата.

Първият трус е продължил около 30 секунди и е бил последван от вторични трусове, казва ефрейтор Стефани Клемен, полицейски служител в Тагум, на около 40 км от Марагусан.

"Веднага влязохме под бюрата си, а когато земята спря да се тресе, излязохме направо навън", казва Клемен пред АФП. "Все още сме навън, защото току-що ни удари умерен вторичен трус".

Въпреки че земетресението не изглежда да е разрушило нещо, Клемен каза, че то е било достатъчно силно, за да "предизвика страх".

Земетресенията са ежедневие във Филипините, които се намират по протежение на тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична и вулканична активност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн. Повечето от земетресенията са твърде слаби, за да бъдат усетени от хората, но силните и разрушителни земетресения идват на случаен принцип, без да има технология, която да предскаже кога и къде ще се случат. Службата за гражданска защита на страната редовно провежда учения, симулиращи земетресения по активните разломни линии.

Последното силно земетресение беше в северната част на Филипините през октомври. Земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер удари планинския град Долорес в провинция Абра, като рани няколко души, повреди сгради и прекъсна електрозахранването в по-голямата част от региона. Земетресение с магнитуд 7,0 в планинската област Абра през юли миналата година предизвика свлачища и земни пукнатини, при което загинаха 11 души и бяха ранени няколкостотин.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна