Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Поддържането на ценова стабилност ще изисква и рестриктивна парична политика

Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За по-висок темп на покачване на основните лихвени проценти в Съединените щати, предупреди ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл. В реч пред Конгреса във Вашингтон Пауъл обърна внимание, че през януари данните за инфлацията са били по-високи от очакваните.

Федералният резерв прибегна до осем лихвени покачвания миналата година, като в момента водещата лихва е в диапазона от 4,5 до 4,75 %, припомня CNBC. Въпреки това през януари данните за инфлацията се оказаха изненадващо по-високи, което ще накара централната банка да обмисли по-сериозни от очакваните лихвени повишения.

"Поддържането на ценова стабилност най-вероятно ще изисква да поддържаме и рестриктивна парична политика за известно време", заяви ръководителят на Фед Джером Пауъл пред Конгреса, но подчерта, че решенията ще бъдат вземани на всяка отделна среща на управителния съвет на централната банка. 

Според Пауъл все още не е усетен пълният ефект от досегашните покачвания на лихвите върху инфлацията, но пред ФЕД "има още работа за вършене".

Водещите фондови пазари в Европа закриха песимистично днешната си търговска сесия, след обявеното в американския Конгрес от Джером Пауъл, че лихвите ще продължат да се покачват, "докато е необходимо", за да бъде овладяна инфлацията, съобщава още CNBC.

Лондонският FTSE 100 загуби 10,31 пункта или 0,13 на сто до 7919,48 пункта.

Във Франкфурт DAX намаля с 94,05 пункта или 0,6 на сто до 15 559,53 пункта.

Парижкият CAC 40 спадна с 33,94 пункта или 0,46 на сто до 7339,27 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 закри с намаление от 0,8 на сто. Всички сектори светеха в червено, а най-губещи бяха минните компании, спаднали с 2,5 на сто, следвани от технологичните, изтрили 1,8 на сто.

Екран показва речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за състоянието на американската икономика, Нюйоркската фондова борса, САЩ, на 7 февруари 2023 г.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени