Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална мрежа за децата инициира иск срещу България

заради липса на Национална стратегия за детето

Снимка: Яна Боянова

Национална мрежа за децата чрез международната коалиция Eurochild инициира колективен иск срещу България пред Европейския комитет за социални права, заради липсата на места в детските градини у нас и отсъстващата Национална стратегия за детето. Ревизираната Европейска социална харта е ратифицирана със закон приет от 30-то НС през март 2000 г. и е влязла в сила през август същата година.

Пред Радио София подробности разказа Георги Еленков, юрист и координатор на Мрежата за правна помощ на НМД. По думите му Българската държава е приела по допълнителния протокол на Европейска социална харта системата на колективни искове, най-вече за проблема с местата в детските градини, както и други хронични систематични проблеми в системата на образованието и грижата в ранна детска възраст.

"Статистическите данни показват, че 81% от децата в България на възраст между 3 и 7 години са посещавали детски градини, при 92.8% за ЕС. Тези данни за България са далеч от стратегическата цел до 2030 г., обхватът да достигне 96%, каквито са барселонските цели на Съвета на Европа. Също така на територията на Столична община живеят 21%, или всяко пето дете в България на възраст от 1 до 4 години. Според статистическите данни в София са налични 98 места за 100 деца, но тази статистика се изкривява, тъй като в нея са включени предучилищните групи за училищата за 5 и 6 годишни", сподели Еленков.

Той добави, че през последните години около 10 хил. деца остават извън системата за прием в яслите, детските градини и задължителната предучилищна подготовка. Това са само регистрираните, а информация за нерегистрираните липсва. Втората група проблеми включва това, че у нас липсват качествени и достъпни услуги за ранно обучение на децата от 0 до 7 години. Третата група проблеми, по думите на Еленков са, че в детските ясли продължава да функционира остарял медицински модел на грижа, като от целия ЕС единствено България го прилага.

"Ние от Национална мрежа за децата считаме, че единствено с ударно строителство няма да наваксаме. Да, компенсацията за неприети деца е нещо положително, но в случая се компенсират родители записали детето си например в частна услуга. Компенсиат се хора, които имат финансовата възможност да плащат за подобна услуга. За родителите в бедност това не е решение. Проблемът не е единствено в София. Ние опитваме с този колективен иск да атакуваме редица системни проблеми на цялата система в България изобщо", сподели Еленков.

Той посочи, че за четвърта поредна година няма приета Национална стратегия за детето. Тъкмо тя следва да очертае линиите и да постави големите национални цели свързани с реформата в образование и грижа в ранна детска възраст, а този документ отсъства.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна