Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Exxon Mobil : Газовите хранилища в Европа ще бъдат пълни през следващата зима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силните студове могат да застрашат енергийната сигурност на Европа през следващата зима въпреки пълните капацитети за съхранение на газ, заяви главният вицепрезидент на Exxon Mobil Питър Кларк.

"Европейците ще подходят към зимата с пълни запаси от хранилища, но в газовия бизнес много зависи от времето, особено в Европа. Една много силна зима ще има голям ефект", каза той на международната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън, Тексас, коментирайки заплахата от недостиг на газ в Европа през следващата зима.

Вицепрезидентът на Exxon Mobil Питър Кларк заяви, че намирането на възможни алтернативи на руския газ ще бъде "предизвикателство" за европейските страни. Той заяви, че новият терминал за втечнен природен газ GoldenPass, чрез който ExxonMobil ще доставя газ от САЩ, ще помогне да се заменят доставките на руски газ.

Терминалът GoldenPass е съвместен проект между Qatar Energy (70%) и ExxonMobil (30%) и строителството му започна през 2019 г. Той е едно от най-големите съоръжения за втечнен природен газ в света, с общ капацитет от над 18 млн. тона втечнен природен газ годишно. През април 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ одобри разширяването на съвместното предприятие Golden Pass. Чрез този терминал QatarEnergy ще доставя суровина, наред с другото, и на Германия.

Освен това САЩ планират да увеличат доставките на газ за Европа чрез терминала Magnolia LNG, собственост на Glenfarne Group LLC. Той ще бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. Двата проекта ще позволят на САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ с 14,16 млн. куб. м на ден.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна