Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън приема Фон дер Лайен, акцент в разговорите - инвестициите в зелена енергия, Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският президент Джо Байдън ще приеме в Белия дом председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Очаква се срещата да изпрати сигнал за общ подход и общи цели при инвестициите за зелена енергия, заяви официален представител от администрацията на американския президент. Двамата лидери се очаква да обсъдят и войната в Украйна.  

Фон дер Лайен се среща с Байдън на фона на разногласия след приемането във Вашингтон на Закон за намаляване на инфлацията. Законът - инициатива на американският президент, отпуска над 300 милиона долара, които да подкрепят индустрията в преход към зелена енергия. Притесненията на Брюксел са, че субсидиите ще отнемат инвестиции от Европа, където се смята, че са има компании-лидери в зелената енергия. С отпускането на атрактивни американски субсидии големи европейски компании биха могли да поискат да се възползват и вместо да инвестират в иновации в Европа да разширят дейностите си в Америка.

За администрацията тук обаче в центъра на разговорите ще са общите подход и цели – цели, свързани с навременно действие по въпроса за климатичните промени, за изграждане на индустриални бази за чиста енергия и стабилни канали за доставка на чиста енергия. Според официално лице от Белия дом общият подход е, че основни за двете страни са обществените инвестиции – с американския Закон за намаляване на инфлацията и с очаквания да бъде приет Европейски зелен пакт. Според официалното лице целта не е конкуренция, при която едната страна да загуби или при която да се облагодетелстват частни интереси. Вашингтон смята, че има нужда от широкомащабна инициатива в посока зелена енергия и тя няма как да се осъществи ако има конкуренция със субсидии.  

Срещата на Фон дер Лайен с Байдън се очаква да доведе и до преговори за ключови минерални ресурси, необходими за батерии за електроавтомобили, както и до комуникация за отпусканите субсидии. 

По въпроса за войната в Украйна се очаква да се отбележи значението на сътрудничеството между Европа и САЩ, както и за допълнителни стъпки за продължаване оказване натиск срещу Москва и гарантиране че трети страни спазват санкциите и не изнасят произведени на запад продукти за Русия.

Очаква се да се засегне и Китай след започнатия курс на по-твърда политика спрямо Пекин от Вашингтон по въпроси за сигурността, търговска конкуренция и нечестни практики за търговия.  

Фон ден Лайен дойде във Вашингтон, след като неотдавна тук бяха други европейски представители за разговори с американски законодатели. Миналия месец за разговори в американската столица бяха търговските министри на Германия и Франция.  

Според програмата на Белия дом срещата между фон Лайен и Байдън ще започне в 21 часа българско време.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна