Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5-11 март 2023

9
Владимир Пеков (вляво) и Димитър Димитров
Снимка: Владимир Пеков

Участниците в 31-ата българска национална експедиция до Антарктида се завърнаха на родна земя. Учените и логистиците, които този сезон работеха на о.Ливингстън, слязоха от борда на българския научноизследвателски кораб “Св. св. Кирил и Методий” на чилийското пристанище “Пунта Аренас”, след което се завърнаха със самолет у нас, а корабът продължава своето плаване към България. Базата „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън е отново зазимена до началото на следващото антарктическо лято, когато полярниците ще се завърнат, за да продължат научните си проекти.

Антарктида

Снимка: Марчо Паунов

77-годишен българин финишира най-дългото ски състезание в света - "Васалопет" в Швеция. Този успех обаче не е случаен, защото става дума за Петър Панков, участник в 3 Олимпиади, седемкратен балкански шампион и 14 пъти държавен шампион по ски бягане, титулуван състезател в още няколко спорта - лека атлетика, ски ориентиране, биатлон. През 80-те години на миналия век е треньор на Националния отбор по ски бягане. В момента е председател на Сдружение “Маратон”, което организира редица състезания по планинско бягане, както и на Балканския ски маратон.

Очевидно Панков е съумял да запази отлична форма, тъй като измина 90-километровото трасе в Швеция за 7 часа и 55 минути, с което зае място в средата на класирането сред 10 000 мъже.

Петър Панков е първият българин, който участва във „Васалопет” (през 1980 г.) - състезанието с над 100-годишна история, провеждано всяка година в чест на крал Густав Васа. През 1522 г. той и неговият спасителен отряд изминават въпросното разстояние от 90 км в Швеция като част от борбата за независимост на родината си.

Петър Панков

Снимка: Фейсбук профил на Петър Панков

В края на миналата седмица на Висулките в района на Скакавица в Рила се проведе Държавното първенство по ледено и Dry Tooling катерене. Организатор беше Станимир Желязков. В класирането за първите места нямаше изненади. При мъжете Минчо Петков победи и в двете дисциплини - “трудност” и “скорост”. На второ място в трудността се класира Виктор Варошкин, а на трето място - Ивайло Ангелов. В скоростта след Минчо се наредиха Александър Шакрачки (второ място) и Милен Джановски (трето). При жените в трудността победи Геновева Михайлова, следвана от Марина Суханова и Надежда Златкова. В скоростта Геновева и Марина си размениха местата.

Александър Шакрачки

Снимка: Иван Тотев

50 любители на зимната планина пантиха с поли от хижа “Рилски езера” до езерото Бъбрека в Рила, като по този начин изразиха своята съпричасност към жертвите на домашно насилие. Събитието се заражда преди 7 години, когато група любителки на фрирайда се събира за 8 март, за да практикуват хобито си. За втора поредна година пантенето с поли се проведе в подкрепа на каузата на фондация “Emprove” и Българския фонд за жените, които се грижат за хора, пострадали от домашно насилие. Освен това, #ПолиЗаЕдно е част от Free Spirit Week (Седмицата на свободния дух) - събитие, организирано от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС).


Снимка: Ася Джамбазова

Пловдивчанинът Владимир Пеков изкатери един от най-трудните трад маршрути в България - “Края на Аферата” 8а трад, на Бряновщица.

“Иделани места за джаджи, хубави хватки с дълги движения в 35 градуса надвес, обаче на едно място хватките липсваха”, описва Пеков, който забелязал линията преди две години, разчистил я и започнал опити по нея, но успял да я премине едва на 9 март тази година. “Края на аферата” включва: “6b катерене в надвес по хватки + рyн аут + боулдър 7B + 7а маршрут + рън аут, 8 френд, 20 метра”. До момента 8а е най-високата категория за трад катерене, преминавана в България. Има още няколко маршрута с подобна трудност, изкатервани у нас.

Новият трад маршрут на Бряновщица

Снимка: Владимир Пеков

Тазгодишното издание на софийския ултрамаратон “Витоша 100” ще се проведе по-късно. Вместо в средата на юни, Обиколката на Витоша ще бъде на 1 и 2 юли. По традиция в 6:00 на първия ден ще стартират колоездачите, а в полунощ - бегачите и дуатлонците.

Междувременно, от Българската федерация по скайрънинг обявиха календара за тази година - той включва 10 състезания. Първото от тях е Коджа Кая, на 10 април.

Биелицки и Хатала

Снимка: Фейсбук страница на Адам Биелицки

Адам Биелицки и неговите партньори Мариуш Хатала и Феликс Берг започват експедицията си, в която ще се опитат да изкачат по нов маршрут Северозападната стена на Анапурна. Експедицията обаче започва от Чили, накъдето Биелицки и Хатала се насочиха тази седмица. Двамата ще се аклиматизират в Андите с изкачване на вулкана Ojos del Salado - 6891 м, който е вторият по височина връх в Южна Америка след Аконкагуа. След това Биелицки и Хатала се завръщат в Полша и заедно с Берг заминават за Непал, където планират да изкачат седемхилядника Химлунг (7126 м) като част от подготовката за Анапурна. Това ще бъде трети опит за Биелицки и Берг да направят нов маршрут по Северозападната стена на този осемхилядник.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени