Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София филм фест“ започва на 16 март

Снимка: „София филм фест“

27-ото издание на „София филм фест“ започва официално на 16 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК, но прожекциите вече започнаха. Предварителната програма стартира вчера в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи на Милчо Манчевски и Ян Сверак и със специалния конкурс "София филм фест тийн". Това е съвместен проект на фестивала и КиноКлас.Филмите са 7 и тази първа селекция е от режисьорката Надежда Косева.

От понеделник пък започва ретроспективата на Фолкер Шльондорф в залата на „Гьоте институт“. Фестивалната програма в София ще продължи до 9 април. Авторите на селектираните творби в конкурсните програми ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните на столицата. Поканени са и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.  


27-ият София Филм Фесточаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК. Предварителна програма стартира на 10 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи на Милчо Манчевски и Ян Сверак и със специалния конкурс „СФФ Тийн“, а от 13 март започва иретроспективата на Фолкер Шльондорф в залата на Гьоте-институт. Програмата в София продължава до 9 април

Организаторите очакват авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика в киносалоните, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 17 март до 2 април, традиционното издание във Варна е от 24 март до 2 април, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 30 март до 7 април.

През 2023 година София Филм Фест отправя покана към всички свои почитатели и зрители да обърнат специално внимание на „зелената идея“ с грижа за климатичните промени и стремеж към увеличаване на „белите дробове“ на планетата – неслучайно откриваме 27-ото издание на фестивала с новия филм на знаменития Фолкер ШльондорфПовелителят на горите“. Носителят на Оскар и „Златна палма“ ще засади първото дърво в „гората на София Филм Фест“ – инициатива, подкрепена от Столична община. Началото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март 2023 година.

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей! 

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена и на легендарната актриса Джералдин Чаплин, която ще бъде специален гост на фестивала. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Гала-прожекцията е предвидена за 25 март – във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест. 

За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на „Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен Оскар. Членове на журито са още три дами режисьорки – Агнешка Смочинска (Полша, ще представи „Мълчаливите близначки“),Беата Парканова (Чехия, ще представи „Думата“) и Александра Кочеф (САЩ, ще представи „Скрити съкровища“), както и един от най-опитните и обичани български актьори – Владимир Пенев

За първи път в програмата на фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.


Още по темата в зувковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени