Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Американския колеж функционира ученически институт за компютърни производства и дизайн

До 14 март тече онлайн записване за приемен изпит след VII клас

Снимка: acs.bg

Специалното на Американския колеж в София като училище се обуславя от две основни неща - академична взискателност към учениците и добра материална база. Основано е през 1860 г., а през 1926 се премества в землището на Симеоново, сега „Младост-2“.

Това разказа пред Радио София Александър Томов (▼) , директор на комуникационния отдел в колежа.


В момента той е признат от Министерството на образованието и науката за иновативно училище. Първият проект, който спечели това отличие на училището, беше „Интегриране на технологиите в образователната среда чрез използване на Chromebooks и платформата Google Classroom“ през учебната 2017-2018 година. През 2019-2020 г. статутът на училището беше подновен с появата на Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI).

В момента тече онлайн записване (до 14 март) за приемен изпит след седми клас. Самият изпит е на 2 април (неделя).

„Така кандидатите ще имат избор и по-лесно ще решат дали искат да се запишат в колежа или да отидат в друго училище“, уточни Томов.

Той разясни, че в колежа се учи по утвърдената за България програма, но има и богат избор от извънкласни дейности, децата се учат на меки умения и самостоятелност, в много от часовете по хуманитарни специалности се провеждат дискусии.

Колежът има технологична обезпеченост и дигитализирано администриране още преди ковид пандемията. Разполага и със STEM център или ученически институт за компютърни производства и дизайн.

„Вярваме, че всички врати за завършилите колежа са отворени. Следващите им  крачки зависят от тях самите“, допълни Александър Томов.

Чуйте целия разговор с него за повече подробности.


  • Американският колеж в София е една от най-старите американски образователни институции извън пределите на САЩ. Той води началото си от училището за момчета, основано от американски мисионери във Филипополис през учебната 1860-61 година. Същите тези мисионери, под ръководството на д-р Джеймс Ф. Кларк, три години по-късно основават училището за момичета в Ески Загра и по-късно двете училища прерастват в едно - Американския колеж. 
    Кулминацията от събитията за отбелязване възстановяването на учебното заведение (30 години) ще бъде на 10 юни т.г.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени