Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Цян: Ще се изискват удвоени усилия за постигане на растеж от 5% на БВП на Китай през 2023 г.

Автор:
Ли Цян, премиер на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Цян заяви, че постигането на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5% през 2023 г. "не е лесна задача и изисква удвоени усилия", предават Франс прес и Ройтерс.

Темпото на растеж на икономиката на Китай поражда много завист в други страни по света, но е едно от най-слабите за последните 40 години в страната.

Според агенция Синхуа, той каза пред репортери, че Китай "ще се придържа към посоката на социалистическата пазарна икономическа реформа, ще насърчава отварянето на по-високо ниво и ще влее по-силна жизненост в развитието чрез задълбочаване на реформите и отварянето на икономиката“. Ли Цян добави, че правителството "ще преследва на първо място стратегия за заетостта", включително увеличаване на подкрепата за повишаване на заетостта.

На първата си пресконференция като премиер Ли Цян разкритикува репресията от страна на САЩ над страната му, предаде Франс прес

Коментирайки обаче отношенията със Съединените щати, Ли Цян каза, че двете страни "могат и трябва да си сътрудничат" и че могат "да постигнат много, като работят заедно". Той призова консенсусът, постигнат между китайския президент Си Цзинпин и президента на САЩ Джо Байдън през ноември миналата година, да бъде "преведен в действителни политики и конкретни действия".

На фона на напреженията с Вашингтон, китайският президент Си Цзинпин отново подчерта по-рано днес необходимостта от укрепване на националната сигурност на Китай. Той подчерта, че е нужно да се насърчи изцяло модернизирането на националната отбрана и на въоръжените сили и разкритикува външните сили, които се месят в тайванския въпрос.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна