Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадаха ли ни "Оскарите" и с какво?

Екипът зад големия победител на "Оскар"-ите - "Всичко, навсякъде, наведнъж".
Снимка: БГНЕС

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар". Нестандартният филм грабна седем статуетки, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Ексцентричната научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен.

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието. 60-годишната Йео подчерта: 

„Мечтите се сбъдват. И, дами, не позволявайте да ви казват, че вече не сте в разцвета си!“ 

Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“. 

Завърналият се след 12-годишна пауза Брендън Фрейзър получи наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“. Драмата беше отличена и за най-добър грим. 

“Не знам дали имаше големи изненади? Лично за мен най-голямата изненада беше, че на Джейми Лий Къртис беше дадена наградата за най-добра поддържаща женска роля. Всякакви анализатори смятаха, че на Анджела Басет ще я вземе за нейната роля в “Черната пантера““.

Това каза в интервю за БНР Леда Гочева от сайта "Операция кино"

“Може би повечето хора, които следят “Оскарите“ са забелязали, че много голяма част от актьорските награди понякога вървят ръка за ръка освен, ако няма някакво голямо изключение, както беше тази година Брейдън Фрейзър, единственият актьор, който не е от филма “От всичко, навсякъде, наведнъж“.

Трябва да се отбележи колко голяма изненада е това, защото това не е филм, който “Оскарите“ награждаваха много дълго време, той е един странен, нестандартен, научно-фантастичен по всякакъв начин жанров филм, който не е обичайната тежката драма, която “Оскарите“ предпочитат за най-добрия си филм“.

За първи път имаме наградена азиатска актриса…

“Мишел Йео без съмнение заслужаваше тази награда просто заради тази роля. Кейт Бланшет е легендарна и велика актриса, но тя вече има два “Оскара“. До самия край беше 50 на 50 коя от двете ще спечели.

Много хубава победа на Брендън Фрейзър за изпълнението му в “Китът“. За всички фенове на киното Фрейзър е една затопляща сърцето история на завръщане, защото той много дълги години беше част от кино пейзажа на “Холивуд““, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна