Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато се намесят външни фактори, които придават политически нюанс и опитват да ни употребят за цели извън театъра, тогава става много мръсно"

Димитър Кабаков: Отказвам да призная правото на някой извън театъра да се намесва в нашата работа, включително и на министъра

"Историята на българския театър е изпълнена с конфликти и скандали, които започват още от времето на Вазов и кръга "Мисъл"

Снимка: БГНЕС

Историята на българския театър е изпълнена с конфликти и скандали, които започват още от времето на Вазов и кръга "Мисъл". Това обясни пред БНР Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър. 

"Разликата е, че днес социалните мрежи се превърнаха в последна инстанция и всеки си мисли, че неговото мнение е меродавно. Това,  което се случва в един театър, е работа на хората от този театър. Категорично отказвам да призная правото на който и да е друг, извън театъра, да се намесва в нашата работа, вкрючително и на министъра. Когато се намесят външни фактори, които придават политически нюанс и се опитат да ни употребят за цели извън театъра, тогава става много мръсно. Получават се подобни истории-да развяват мръсните ни чаршафи по медиите. Оставете хората на театъра сами да си решават проблемите!", коментира той случващото се в Народния театър "Иван Вазов". 

В Плевен пък поставиха за първи път пиесата "Перфектният домакин". Автор и режисьор е Лиза Шопова. Кабаков обясни избора на  тази нова българска пиеса:

"Автор на текста е Лиза Шопова, която е и режисьор. Една добра българска пиеса в духа на големите наши драматурзи от 60-те и 70-те години на миналия век. Брилянтна драматургия, която е прекрасно защитена от актьори, които са добре познати – Ирини Жамбонас и Елена Атанасова, с подкрепа на колегите си Явор Борисов и Петър Калчев. Става въпрос за чисто човешки и семейни взаимоотношения между две двойки. Много интересна и завъртяна история, която определено привлича вниманието на публиката", заяви Кабаков. 

Конкурсът "Иван Радоев" за нови български пиеси отново предизвика интерес, обясни още той.

"Имаме 57 пиеси от 55 автора. Журито работи активно. На първи април ще станат ясни отличените пиеси"

Инерцията, която е набрал Плевенския театър в доброто си експониране както в национален, така и в международен план, ще бъде развивана и усъвършенствана, посочи още директорът. 

Цялото интервю на Латинка Светозарова с Димитър Кабаков може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна