Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма категорична оферта за заместващи изтребители, докато България получи новите Ф-16

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Няма категорична оферта за заместващи изтребители, докато България получи новите Ф-16, стана ясно от думите на президента Румен Радев. Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за двигатели МиГ-29. Крайният срок за подаване на офертите е края на април. 

2023-та трябваше да бъде последната, в която МиГ-29 да се използват за въздушната охрана, но министерството допусна удължаването на ресурса им.  

Министерството на отбраната е длъжно да изчерпи всички възможности в условия, при които никоя страна не иска да се лиши от бойни самолети. С този аргумент президентът Радев обясни решението на служебния кабинет да поръча ремонтирани двигатели за изтребители МиГ-29:

"Правителството предприе мерки, още и предното редовно правителство изпрати писма до съюзни държави за възможност за изтребите втора ръка на лизинг. Но виждате, че това е изключително трудно към момента - никой не се лишава в момента от способностите, които има. Затова и Министерството на отбраната е длъжно да изчерпи абсолютно всички опции", коментира президентът. 

По-рано днес стана ясно, че военното министерство е обявило обществена поръчка за 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 да бъдат доставени не по-късно от 12 месеца след подписването на договора на цена от 26,4 милиона лева. Полша, на която разчитахме за такива двигатели, обяви днес, че до месец може да достави свои МиГ-29 на Украйна.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна