Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева празнува кръгла годишнина

Предложиха я за орден "Стара планина" I степен

Илиана Раева - президент на БФ Художествена гимнастика.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева празнува 60-годишнина днес.

Преди повече от 10 години Раева застана начело на централа и превърна художествената гимнастика в един от най-успешните български спортове.

Министерският съвет прие днес Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Илиана Раева с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите й заслуги към Република България в областта на спорта. Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

На олимпийските игри в Токио през август 2021 година България спечели исторически първи златен медал след успех на ансамбъла в състав имона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, припомня БТА.

Само от началото на сезона в края на месец февруари българските гимнастички са спечелили от международни турнири 36 медала - 15 златни, 11 сребърни и 10 бронзови медала.

Илиана Раева е състезателка по художествена гимнастика на клуб Левски и едно от "златните момичета" от националния отбор на България с треньор Нешка Робева през 80-е години на ХХ век. На световното първенство в Лондон през 1979 година тя печели златен медал на бухалки, сребърен медал на топка и четвърто място в могобоя. Абсолютна европейска шампионка в многобоя (златен медал в многобоя, златни отличия на въже, обръч и бухалки и сребро на лента) на Европейското първенство в Амстердам през 1980 година. Тя е първата абсолютна европейска шампионка на България по художествена гимнастика. На Световното първенство в Мюнхен (Германия) през 1981-а печели сребърен медал с лента и бронзов на въже. На Европейското първенство в Ставангер (Норвегия) 1982 взима бронзов медал в многобоя и бронзови на въже, на обръч, на бухалки и на лента. През 19830а на състезание от Световната купа в Белград печели четвърто място в многобоя и бронзови отличия на обръч и на лента.  


От 1983 година, когато приключва състезателната й кариера, е треньорка в клуб Левски. На 16 декември 1993-а тя създава  свой клуб по художествена гимнастика "Илиана". През 2004-а става старши треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на България. Главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на България (2007-2012). 

От 14 ноември 2012-а е председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика. Почетен гражданин на София от 17 септември 2021 година.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!