Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По въпроса за "женското изкуство"

16
Мария Налбантова, „Пейзажи на метър“, галерия ИСИ-София. Автори на снимките: Владислава Григорова, Калин Серапионов, Мила Панич.

В "Строителите на съвременна България" Симеон Радев пише, че на 12 август 1884 в Русе три жени се явили да гласуват на избори, но бюрото не ги допуснало. И отбелязва "България броеше първите свои суфражетки".

Следва дълъг път и борба, за да се стигне до частични избирателни права на българките през 1937 – да гласуват в местни избори при условие, че са "майки от законен брак". Което по-късно се разширява в право да гласуват в парламентарни избори, ако "омъжени, разведени или вдовици"…

Невена Георгиева, „Неназовано“, Vox Populi „Контейнер“. Автори на снимките са: Невена Георгиева, Радостин Седевчев, Диана Попова.
Разбира се, борбата за права на жените в България съвсем не се ограничава до правото на гласуване. Тя засяга всички отношения в обществото, а не на последно място и изкуството. Както и ролята на художничките в неговото създаване и развитие в миналото и сега.

И с мисълта за 8 март, за натрупаните върху този ден празнични и непразнични смисли и конотации, екипът на "Музей в ефира" покани художничките Мария Налбантова и Невена Георгиева. Разговорът с тях беше за изложбите им "Пейзажи на метър" в ИСИ-София и "Неназовано" във Vox Populi "Контейнер".

Какви теми и проблеми ги вълнуват, и как ги отразяват в изкуството си чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени